Tarımsal destekleme politikalarının tarımsal üretim üzerine etkisi
The impact of agricultural support policies on agricultural production
- Tez No: 927588
- Danışmanlar: PROF. DR. FİKRET DÜLGER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Agricultural Support Policies, ARDL Bound Test, Agricultural Sector, Agricultural Loans, Agricultural Fixed Capital Investments, Agricultural Employment
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Tarım sektörü, toplumun gıda ihtiyacının karşılanmasının yanı sıra ülke ekonomilerinin de kalkınması için büyük bir öneme sahiptir. Tarımsal faaliyetlerin doğa koşullarına ve mevsimselliğe olan duyarlılığı, üretimin sürdürülebilirliğini olumsuz olarak etkilemektedir. Bu çalışmanın amacı, tarımsal üretimi etkilediğini varsaydığımız destekleme ödemeleri ile tarımsal kredileri, tarımsal sabit sermaye yatırımları ve tarımsal istihdamı analiz ederek uygulanan destekleme ödemelerinin, sayılan diğer değişkenlerle ve tarımsal üretimle olan ilişkisinin değerlendirmesini yapmaktır. Çalışmada, Türkiye'de uygulanan tarımsal destekleme politikalarının ve diğer değişkenlerin tarımsal üretim üzerindeki etkisi 1994-2023 yıllarını kapsayan 30 yıllık veri seti kullanılarak ARDL sınır testi ve Hata Düzeltme Modeli ile incelenmiştir. Analiz sonuçları, destekleme ödemeleri, tarımsal krediler ve sabit sermaye yatırımlarının uzun vadede tarımsal üretim üzerinde olumlu etkiler yarattığını ortaya koymaktadır. Ancak, destekleme ödemelerinin üretim üzerindeki uzun vadeli pozitif etkisinin diğer değişkenlere kıyasla daha sınırlı olduğu, kısa vadede ise bu ödemelerin üretim üzerinde negatif bir etkiye yol açtığı gözlemlenmiştir. Tarımsal istihdam ile üretim arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki tespit edilememiştir. Bununla birlikte, tarım sektöründe kısa dönemde yaşanan şokların neden olduğu üretim dengesizliğinin uzun dönemde hızla etkisini yitirdiği görülmüştür. Sonuç olarak, tarımsal destekleme politikaları tarım sektöründe yaşanan olumsuzlukları kapsayıcı bir yaklaşım ile stratejik hedefler ve amaçlar doğrultusunda tekrar şekillendirilmeli ve uygulanan politikaların etkinliği ve verimliliği belirli aralıklarla politika belirleyiciler tarafından takip edilmelidir. Anahtar Kelimler: Tarımsal Destekleme Politikaları, ARDL Sınır Testi, Tarım Sektörü, Tarımsal Krediler, Tarımsal Sabit Sermaye Yatırımları, Tarımsal İstihdam
Özet (Çeviri)
The agricultural sector is of great importance for the development of national economies as well as meeting the food needs of the society. The sensitivity of agricultural activities to natural conditions and seasonality negatively affects the sustainability of production. The aim of this study is to evaluate the relationship between support payments, which are assumed to affect agricultural production, and other variables and agricultural production by analysing agricultural loans, agricultural fixed capital investments and agricultural employment. In the study, the effects of agricultural support policies and other variables on agricultural production in Türkiye are analysed by ARDL bounds test method using a 30-year data set covering the period 1994-2023. The results of the analysis reveal that support payments, agricultural loans and fixed capital investments have positive effects on agricultural production in the long run. However, it is observed that the long-term positive effect of support payments on production is more limited compared to other variables and that these payments have a negative effect on production in the short run. There is no statistically significant relationship between agricultural employment and production. In addition to that the production imbalance caused by the shocks experienced in the agricultural sector in the short run quickly loses its effect in the long run. In conclusion, agricultural support policies should be reshaped in line with strategic goals and objectives with an inclusive approach to the adversities experienced in the agricultural sector, and the effectiveness and efficiency of the policies implemented should be monitored by policy makers at certain intervals.