Bağımsızlıktan sonra Kırgızistan'da ulus -devlet inşası
State - building politics of Kyrgyzstan after the independence
- Tez No: 186777
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ALAEDDİN YALÇINKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Kırgızistan, Milli Kimlik, Milli Egemenlik, Bağımsızlık, Kyrgyzstan, State-Building, National identity, Sovereignty
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
1991'de bağımsızlığını ilan eden Kırgızistan egemen bir devlet olarak bir ulus-devletin inşasürecine girmiştir. 70 sene komünist sistemi içinde insanlara kimliğini ?Sovyet İnsanı? olarakön planda tanıtılmaya çalışılması, dil, din, kültür ve geleneklerin gelişmesi için engellerinkonulması sonucunda toplumda bir yozlaşmanın yaşandığı söylenebilir. Bağımsız olduktansonra Kırgızistan halkı kendi ulusal değerlerin tekrar kazanmak ve uluslararası arenada birKırgız kimliği ile tanınmak için devlet yönetimi temelinde çeşitli tedbirler alınmıştır.Bu çalışmamızın esas amacı da bu yeni yapılanma içinde 15 seneden beri Kırgız yöneticilerininmilli kimlik ve bütünlüğü oluşturmak amacıyla uyguladıkları politikalara, ulus-devletin teoriktemel unsurları bağlamında eleştirel yaklaşımla analiz edilmeye çalışmaktır. Bununla beraberuygulamadaki boşlukların tespit edilmesi ve muhtemel çözümleri konusunu, güçlü bir ulus-devleti tecrübeleri ışığında ele almaktır. Araştırma esnasında, Rusya'nın SSCB ve Çarlıkdöneminde Türkistan'daki bir bütünlük içinde yaşayan halkı etnik kökenlerine göre bölerekayrı-ayrı devletler haline getirerek ?Böl-Yönet? politikasın uygulayarak bölgeyi denetimi altınaaldığı ayrıntılarıyla ele alınmıştır. Bu bağlamda özellikle Stalin'in ?Milliyetler Politikası?sonucunda günümüzde Kırgızistan komşu ülkeleriyle sınır sorunu ve heterojen nüfus yapısıitibariyle milli kimlik oluşturma konusunda ciddi sıkıntılar yaşamaktadır.Araştırmanın sonucunda Kırgızistan'da ulus-devletinin inşa sürecinin daha bitmediği, daha öncebu doğrultuda uygulanan politikaların son dönemde halk devrimiyle sonuçlandığı belirtilmiştir.Kırgızistan'ın milli egemenlik konusunda yeterli derecede hakim sayılmaması iç ve dışpolitikaların karar alma aşamasında önemli sorunlar yaşadığı belirtilmiştir. Son dönemdeyapılan devrim sonrasında Kırgızistan kararlı olarak yeni ulus-devleti oluşturmaya çaba sarfetmektedir.
Özet (Çeviri)
Kyrgyzstan which declared its independence in 19991, has been carring out a national state-building politics. Before the independence in Kyrgyzstan, like other postsoviet republics reigneda communist regime. At that time Kyrgyz society couldn?t have enough opportunity to improvetheir traditions, culture, and national identity. For the Soviet people there was only one identity:Homo Soveitcus. So after 70 years in Kyrgyz society seemed a cultural, religious, nationaldegeneration. As an independent country Kyrgyztan?s first mission was to rebuild its nationalvalues and become one of the international actors with its ?Kyrgyz? identity.The main aim of this study is to analize the state-building politics of Kyrgyz Republic amongthe past 15 years with critical approach. Also see how the politics which were put in practicesuit with the basics of state-building theory and find out the problems for the probablereccomendations. During the study it was fixed that USSR and Tsar administation carried outthe same identity politics in Turkestan. With the ? divide and control? politics, they aimed totake under control Central Asian nations. In this context, especially Stalin?s ?Politics ofNations? effected Kyrgyzstan to build a new state and national identity after the independence.At the end of this study it is said that in Kyrgyzstan the state-bulilding hasn?t finished yet. Asthe result of wrong politics in March 2005, there happened a national revolution. By the way itis determined that weakness in national sovereignty, prevents Kyrgyzstan to provide activeinternal and foreign policy. But after the revolution new Kyrgyz administration seemed to step aserios works about state-building in Kyrgyzstan. I hope in the near future Kyrgyzstan will beone of the stable and improving countries in Central Asia with its strong national wholeness.