1960 sonrası figüratif resimde mekan sorunu
Space problems in figurative painting after the 1960's
  1. Tez No: 186778
  2. Yazar: NADİYE KINALI
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. HAYRİYE KOÇ BAŞARA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Figüratif resim, mekân kavramı, derinlik faktörü, Figurative painting, space concept, the factor of depth
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
Her sanat yapıtı, sanatçısının yaratıcı hayal gücünün bir ürünüdür. Sanatçı öznel biryaşantıyı yine kendisine özel bir bakış açısı ve yaşam deneyimleri ile yoğurarak sanatsalaraçlar yoluyla kalıcı, görsel olarak kavranılabilen bir gerçeklik haline getirir. Resimsanatında figür ve mekân ele alındığında, kütle ve boşluk kavramları ortaya çıkar.Ressam boşluğu betimler, görünür kılar.Resim sanatının var oluşundan bu yana geçirdiği evreler boyunca, figüratif resimayrıcalıklı yerini korumuştur. Bu çalışmanın amacı, figüratif resimde önemli bir yeriolan mekân kavramına açıklık getirmek, önemini vurgulamaktır.Çalışmanın kapsamı şu sorular doğrultusunda oluşturulmuştur:a) Figür ve mekân algısı nedir, resim sanatı açısından figür ve mekânın kavramolarak açıklamaları nelerdir?b) Resimde figür ve mekânı belirleyen ya da etkileyen görsel elemanlar ve resimselilkeler nelerdir?c) Resim sanatı tarihi içerisinde figür ve mekân kavramlarında ne gibi değişimleryaşanmıştır?d) 1960 sonrası Türk resim sanatında figür ve mekân kavramlarının önemi nedir?Bu sorulara yanıt ararken literatür taramasına ek olarak, konunun çözümlenmesindeyardımcı olacak referans sanatçıların resimleri, figür ve mekân kurguları açısındananaliz edilmiştir. Ayrıca çalışmadan elde edilen bilgiler ışığında, resimde figür vemekânın çözüm yollarını araştıran uygulamalar oluşturulmuştur.Resim sanatında mekân kavramı; bir resmi oluşturan tüm elemanların içerisinde yaşambulduğu alandır. Bir sanat eserinin oluşum sürecinde görsel elemanlar, belirli ilkelerçerçevesinde düzenlenerek, eserin figür ve mekânsal yapısını kurgularlar. Buörgütlenme, bir eserin sanatsal nitelik kazanması açısından zorunluluk ifade eder.
Özet (Çeviri)
Every piece of art work is the result of the artists iner immagination. An artist with the means ofartistic tools brings permanent,visually comprehensible reality to an exeptional form ofexistence (life) blending it together with his or her unique perspektive and lifeexperiences.Within the art of painting when we takefigures and space into consideration,theconsept of blank appears.The artist depicts the blank and makes it visually comprehendable.Through all the phases figurative painting has passed since the early existence of the art ofpainting until our very day, figurative painting has managed to preserve its privileged place.Theaim of this study is to make it clear how important the concept of space is in the art of figurativepainting and to emphasize its importance.The objectives of the study were based and formed around the following questions.a) What is the perception of figure and space, from the point of view of the art of paintingwhat is the explanation for the concept of figure and space?b) What are the artistic principles or visually influencing elements which determine thefigure and space in a painting?c) In the history of the art of painting what types of changes in the concept of figure andspace may have occurred?d) What are the importance of the concept of figure and space in the art of Turkishpainting after the 1960s?In order to answer these questions and to help solve them, referred artists paintings wereanalysed through the setting up of figure and space within their work in addition to these studiesthey were also practiced out.In the art of painting the concept of space, is where all the elements are joined up to find life.During the formation of an artwork, visual elements within a certain frame work make up thePaintings figure and space. The structure must organize itself in this sense for it to be able togain an artistic quality.