Kırgızistan'da kutlanan özel ve resmi günlerde sovyet etkisi
Soviet influence on official and special occasions celebrated in Kyrgyzstan / Кыргызстанданы майрамдарга жана белгилүү күндөргө Советтер Союзунун таасири / Влияние Советского Союза на официальные праздничные и особо отмечающиеся даты в Кыргызстане
  1. Tez No: 659814
  2. Yazar: İBRAHİM KABASAKAL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BAKTYBEK ISAKOV
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: İdeoloji, Sovyet İnsanı, Kimlik, Bayram, Bişkek, Ideology, Soviet Human ( Homosovieticus), Identity, Celebrate, Bishkek Бул изилдөөнүнү негизги максаттарынын бири, эгемендүүлүктөн мурунку жана андан кийинки Кыргызстандагы белгиленген майрамдардын
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 151
Özet
Bu çalışmanın temel hedeflerinden biri, bağımsızlıktan sonra özgürlüklerin bir parçası ve Kırgızistan'da kültürel yaşamın canlanmasının bir sonucu olarak yeni ortaya çıkan ve değişen kutlamaları, kutlamaların içeriği, değişimini ayrıca birey ve toplum üzerindeki etkisini Bişkek'te yaşayan kişiler üzerinden araştırmaktır. Raporların dışında akademik anlamda Kırgızistan'da kutlanan resmi ve özel günler üzerine yapılmış genel araştırma niteliğindeki bu çalışmada, kutlamaların bağımsızlık öncesi ve sonrası, yapılan faaliyet ve etkinlikleri, bunların topluma yansımaları gibi kutlamaların bütünlüklü bir resmini çizmek ve gelecekteki bu tür araştırmalara mümkün olduğu kadar sağlıklı veri sunmak amaçlanmaktadır. Sovyetler Birliğinin dağılmasından sonra Orta Asya'da kutlanan günler değişim göstermişler, bu ülkelerden ve toplumlardan biri de Kırgızistan olmuştur. Toplum, kendini bir boşluk içinde bulmuş ve bir kimlik kargaşası yaşanmıştır. Yeni dönemde kutlamalar ve anma günleri bazı kişilerde heyecan ve umut uyandırırken bazı kişilerde ise eskiye özlem devam etmektedir. Kutlamaların görünen fonksiyonlarından biri Kırgızistan'da farklı etnik kökenlerden gelen kişileri bir arada tutmak; ikinci olarak ise, oluşan yeni Kırgız vatandaşlığı kimliği altında yeni bir yapılanmaya gitmektir. Bu anlamda Sovyet döneminden kalan kutlamaların bazıları devam ederken bazıları sonlandırılmış, eskiden kutlanılmasına izin verilmeyen dini kutlamalar serbest bırakılmış ayrıca yeni oluşan devletin önemli günleri kutlanmaya başlanmıştır. Bu çalışmada, Bişkek örneğinden hareketle kutlanan resmi ve özel günlerin ülkedeki etkileri, temel kültür sosyolojisi ve kimlik oluşumu ayrıca Sovyet İnsanı kavramının etkilerinin neler olduğu konusunda sosyolojik olarak araştırma yapılmış ve değerlendirilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
One of the main goals of this study was a part of the revival of cultural life after independence and freedom in Kyrgyzstan as a result of emerging and changing celebrations, celebrations of the content, also changes in the individuals who live in Bishkek to investigate the impact on the individual and society. Apart from the reports, it is aimed to draw a holistic picture of the celebrations before and after independence, the activities and activities of the celebrations, their reflections on society, and to present as healthy data as possible to such future research. After the collapse of the Soviet Union, the days celebrated in Central Asia changed, and one of these countries and societies became Kyrgyzstan. Society has found itself in a void and there has been an identity turmoil. In the new era, the days of celebrations and remembrance arouse excitement and hope in some people, while in some people the longing for the old continues. One of the visible functions of the celebrations is to keep people from different ethnicities together in Kyrgyzstan; secondly, to go to a new structure under the new identity of Kyrgyz citizenship. In this sense, some of the celebrations left over from the Soviet era continued, some of them were terminated, religious celebrations that were not allowed to be celebrated in the past were released, and important days of the newly formed state began to be celebrated. In this study, the effects of official and special days celebrated based on the Bishkek example in the country, basic cultural sociology and identity formation, as well as what the effects of the concept of Soviet people were sociologically researched and evaluated.