İslam kelamı ve Hıristiyan teolojisine göre günah
The notion of sin according to the theology of Islam and Christianity
- Tez No: 186781
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SÜLEYMAN AKKUŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Günah, Aslû Günah, Kebire, Sağire, Hıristiyanlık, İslâmiyet, Kelâm, Teoloji, Sin, Original Sin, Major Sin, Minor Sin, Christianity, Islam, Theology
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Hıristiyan teolojisinde günah kavramı Hz İsa'nın insanlığın günahına kefaret olarakçarmıhta can vermesine inanılmaya başlanmasından beri önemli bir mesele olmuştur.Bunun aksine İslâm Kelâmında ise günah kavramı mü'min-kafir bağlamında ele alınmışve aslû günaha yer verilmemiştir.Bu çalışma Hz.Âdem ve Havvâ tarafından işlenen ilk günahın kaynaklarını, mahiyetinive asli günah konusundaki değişik görüşleri anlamaya yardımcı olmaya çalışmaktadır.Buna ilaveten asli günahın nesilden nesile nasıl geçtiği üzerinde de durulmuştur.Bu çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde günah kavraımının sözlük veterim tanımları yapıldıktan sonra değişik dinlerin günah anlayışları ortaya konulmayaçalışılmıştır.Birinci bölümde Hıristiyan teolojisindeki günah hakkında genel bilgi verildikten sonraasli günah Hz Ãsâ'nın hayatı ve St Paul'un mektupları bağlamında değerlendirilmeyeçalışılmıştır. Yunan-Latin babaları St Augustin, St Anselm, St Thomas'ın görüşlerinedeğinilmiş, Trent Konsilinde ele alınan asli günah maddeleri işlenmeye çalışılmıştır.İkinci bölümde İslâm Kelâmındaki günah hakkında genel bilgiden sonra İslâm Kelâmmezheplerinin günah, kebâir ve seğâir hakkındaki görüşleri ifade edilmeye çalışılmıştır.Son bölümde Hıristiyanlıkta önemli bir rükun olan aslû günah Hz Âdem ve Hz Ãsâbağlamıda da ele alınmıştır. En sonunda da küçük bir değerlendirme ile çalışma sonaerdirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Department:The Department of Basic Islamic Sciences Subfield: Islam TheologyThe concept of sin becomes one of the basic matter in Christian Theology since it isbelieved that Jesus died on cross because of the first sin on behalf of humanity.Contrary to the Christian Theology, Islamic Theology gives prime importance to thenotion of sin in context of ?belief? and ?disbelief? (mü?min-kafir). Thus there is nooriginal sin in Islam.This study, aims to explore the sources, contents and various understanding of?Original Sin? committed by Adam and Eve in it?s historical perspective. In addition,we focus on the subject of how this sin come down from generation to generation.Then we deal with Islam as Christian theologian?s eveluation of original sin.This study is composed of three parts. At the introduction the concept of sin and it?sseveral meanings are analysed. It?s also investigeted that what other religions sayabout sin.At the first part, having given general information about sin in Christian Theology, weconsentrated on original sin in the context of Jesus life and St. Paul?s writings. Andthen, we focus on writings of Grek and Latin Churc fathers.At the second part, the information about sin in accordance with Islamic Theology isgiven. It?s also given general information about the views of Müslim sects on sin,about major sin (kabire) and minor sin (sağire) are mentioned.At the last part, Original sin, which is an important basis in Christianity, is consideredand mentioned in the context of Adam and Jesus Christ. Then we made somecomporision between Christian and Islam Theology concerning sin.