1980 sonrası Türk resminde figüratif eğilimler
  1. Tez No: 186780
  2. Yazar: ERHAN AYHAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. İSMET ÇAVUŞOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Figüratif Sanat, Figüratif Resim, Türk Resmi, Sanat Akınları, Figurative Art, Figürative Picture, Turk Art, Art Movement
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Figüratif resim; bir varlığı bir nesneyi, bir olayı, sahneyi çizgiler ve renklerle temsileden resim dilidir. Türk resminde figüratif çalışmalar soyut resmin en geçerli olduğudönemlerde bile öncelikle kabul görmüştür. Türk Resmi başlangıcından beri figüratifbir ağırlık taşımış, sanatçılarımız figüratif yorumlarını özgün bir dille yapıtlarındagöstermişlerdir.Bu çalışmanın araştırma amacı, Türkiye'deki figüratif sanatın gelişiminin tarihsel vetoplumsal sıralamalarını araştırarak günümüze ışık tutmak ve ne tür yansımalarıolduğunu ele almaktır. Bu bağlamda çalışmanın amaçlarını şu şekilde ifade etmekmümkündür.a) 1980 öncesi ve sonrası figüratif eğilimlerin Türk resim sanatına etkileri neolmuştur?b) Figüratif sanata yönelen Türk sanatçıları ve yapıtlarını incelerken ne türyöntemleri ele almak gerekir?Bu konulara cevap ararken literatür taramasına ek olarak günümüz sanatçılarınınresimlerini bizzat kendi yerlerinde inceleyerek notlar tutulmuştur. 1980 öncesi Türkresmi ağırlıklı olarak gruplaşmalar ve buna bağlı olarak başlıklar altında toplanarakgelişmeler ve etkileri anlatılmıştır. 1980 yılına gelindiğinde Türk resim sanatınayönelik talebin artması, galerilerin yaygınlaşması, kolleksiyonerlerin ve bankalarınilgisi, fuar ve bienallerin yaygınlaşması ile geniş kitlelere ulaşılması toplum sanatilişkisinin gelişmesine neden olmuştur.Figüratif resim sanatına yönelen sanatçıları ve yapıtlarını gruplarsak ToplumcuGerçekçiler, Doğadan Figüratif Çalışanlar, Dışavurumcular, Gerçeküstücüler,Figüratif Soyutlama Yapanlar ve Naifler olarak ele alabiliriz. Bu gruplarla çalışmayapanlara ait bilgiler ve yapıtlarının açıklanması figüratif sanata ışık tutacaktır.
Özet (Çeviri)
Figurative art is an art language that represents an existent, an object, an event, a stageby lines and colours. In Turk art, figurative Works have priorities even abstract artwhen it is in valid time. Turk Art had showed their figurative interpretations with anoriginal language in their works.The survey aim of this work, to clarify today by searching historical and socialarrangements of the development of figurative art in Turkey. In this concept, it ispossible to express aims of the work like below.a) What were the effects of figurative tendencies that before 1980 and after 1980to Turk art?b) Which methods should be given importance while examining Turk artists whohad tended to figurative art, and their Works?While looking for answers to these subjects, some notes had been taken about today?sartists? paintings that personally examining in their places besides searching literature.Before 1980, Turk art developments and effects had been told by collecting under titlesand especially by grouping. When come to 1980, increase of demand to Turk paintingart had caused to widespread of galleries, the interest of banks and collectioners,widespread of fuars and bienals and so had reached wide amount of people and developrelation between community and art.If we group the artists and their works that had tended to figurative painting art, we canexamine as social Realists, Figuretive Workers from Nature, Expresionizm, surrealists,the people who study figurative abstract and starry-eyed people. The explanation ofinformation and works that had done some works with these groups clarify tofigurative art.