Spastik tip searebral paralizi çocuklarda oyun ve esneklik çalışmalarının eklem hareket genişliği üzerindeki etkileri
Influence of performance and flexibility tasks in joint width on the infants due to the spastic type
  1. Tez No: 186793
  2. Yazar: ATİKE TAN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. FEHMİ ÇALIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Spor, Education and Training, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Serebral Paralizi, Spastise, Oyun, Esneklik, Cerebral paralysis, Spastics, Performance, Flexibility
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Serebral paralizi ömür boyu devam eden gelişimsel bir bozukluktur. SP' de tedavi teknikleriönemlidir; ancak bir araçtır. Önemli olan çocuğun günlük yaşam aktivitelerine katılabilmesiiçin dinamik yaklaşımlar seçilmelidir. Bizde bu doğrultu da spastik tip serebral paraliziçocukların esneklik ve oyun çalışmalarının eklem hareket genişliğinde ki etkilerini inceledik.Bu çalışmada ki araştırma problemimiz; spastik tip serebral paralizi çocuklarda esneklik veoyun çalışmalarıyla eklem hareket genişliği geliştirile bilir mi ?Serebral paralizi'de çeşitli yöntemler eklem hareket genişliği geliştirici çalışmalaryapılmasına rağmen esneklik ve oyunla geliştirmeye yönelik bir çalışmaya ülkemizderastlanmamıştır. Bu da bizi bu konuda bir araştırma yapmaya yöneltmiştir.Bu çalışmayı yaparken serebral paralizi tedavi yöntemlerinden Bobath, Peto veKonvansiyonel yaklaşımlardan da yararlanılmıştır.Çalışmamız Özel Can Ufkum Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Kurumuna kayıtlı spastik tipserebral paralizi tanısı konmuş 13 çocuk üzerinde dört ay süreyle uygulandı. Gonyometre ileyaptığımız ilk ve son ölçümler tanımlayıcı ve Man- Whitney U testleri kullanılarak analizedilmiştir. Analizler sonucunda istatistiksel olarak bir anlam bulunmamıştır. Ancakortalamalar ve standart sapmalar değerinde uygulanan programın etkileri olumlu yöndebelirgindir.Sonuç olarak uygulanan programın eklem hareket genişliği üzerine olumlu etkilerigözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Cerebral paralysis is the developmental disability which lasts lifelong. The medical treatment ofthe cerebral paralysis is important but it is just a tool. It?s important that it has to be chosen thedynamic approaches for the infants to participate the daily activities.We were investigated the influence of performance and flexibility tasks in joint width on theinfants due to the spastic type in this direction.This is the study question in our search; can it be developed the joint width on infants affectedby cerebral paralysis with performance and flexibility tasks?Despite the various methods of cerebral paralysis were conducted in the world due to theimprovement of the joint width but it has none in our country. This was directed us such a studyin our country.It was benefited from Bobath, Peto and the conventional approaches in the medical treatment ofcerebral paralysis while this study was conducted.In this study, it was seen that 13 infants was registered in Private Can Ufkum Education andRehabilitation Center as cerebral paralysis. Throughout the four-month time, it was applied thatregistered infants. The first and the last measurements was conducted with goniometry anddescriptive Man-Whitney U tests. After analysis, it found statistical senseless. But, the influenceof the applied programme?s mediums and standard deviation has a positive effect.As a result, it was observed that the applied programme was beneficial on joint width