Belediyelerde stratejik yönetimin algılanması: İstanbul Büyükşehir Belediyesi örneği
Perception of strategic management in municipalities: The case of Istanbul Metropolitan Municipality
  1. Tez No: 186810
  2. Yazar: LÜTFİ ÖZCAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MUSA EKEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: strateji, stratejik yönetim, belediyelerde stratejik yönetim, belediyelerde stratejikplanlama, Strategy, strategic management, strategic management in municipalities, strategicplanning in municipalities
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Genel olarak dünyada ve özel olarak Türkiye'de kamu yönetiminde yeniden yapılanma çalışmalarıdevam etmektedir. Kamu yönetiminin içinde bulunduğu yetersizliklerin giderilebilmesi, kamuhizmetlerinin kaliteli, verimli ve etkin bir şekilde sunulabilmesi amacıyla özel sektörde uygulanan vebaşarı sağlanan stratejik yönetim yaklaşımının kamu yönetimi alanında da uygulanması söz konusuolmuştur.Stratejik yönetimin özel sektör kaynaklı bir yönetim yaklaşımı olması dolayısıyla kendine hasözellikleri bulunan kamu örgütlerine uyarlanmasında bazı sorunlarla karşılaşılması doğaldır. Ancakanlayış olarak stratejik düşünceyi içselleştirememiş ve başarılı olacağına inanmayan kamuörgütlerinin stratejik yönetimin uygulanmasında başarılı olması beklenemez. Kamu yönetimibirimlerimizden olan belediyeler için de söz konusu sorunlar geçerlidir. Böylelikle belediyelerdestratejik yönetimin nasıl algılandığının ortaya konulması özel sektör kaynaklı bir yönetim tekniğininbelediyelerde başarıyla uygulanıp uygulanamayacağı hakkında fikir verebilecektir.Bu bağlamda stanbul Büyükşehir belediyesi yönetici ve çalışanlarının stratejik yönetime ilişkinbilgileri, stratejik yönetimden beklentileri ve stratejik yönetim sürecine ilişkin görüşleriaraştırılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre stanbul Büyükşehir belediyesi yönetici ve çalışanlarınınstratejik yönetimin uygulanması için yeterli bilgiye sahip oldukları, stratejik yönetimin belediye içinbazı avantajlar getireceğine inandıkları ve stratejik yönetim sürecinin tüm örgüt çalışanlarınınkatılımı ile sürdürüldüğü belirlenmiştir. Sonuçların bu şekilde belirmesi stratejik yönetimin özelsektör kaynaklı yönetim tekniği olmasına rağmen belediyelerde de başarıyla uygulanabileceğininsinyallerini vermesi açısından önemlidir.
Özet (Çeviri)
Studies related to the restructuring of public administration in Turkey in particular and the world ingeneral have still been conducted. Strategic management approach the utility of which has beenproven in the private sector in providing services more efficiently and productively is considered tobe put into practice in public administration to sort out the problems.As strategic management to public sector organisations can naturally lead to some problems be as itmay, those public organisations which are resistant to the idea of strategic thought and which do notbelieve in success can not succeed in putting strategic management into practice. These problems arethe case for the municipalities as public administration units. It is believed that application ofstrategic management in municipalities might give an idea about the extent to which a private sectorbased approach can succeed.Within this framework, the present work tries to look into the awareness of and expectation of theexecutives and employer of the Istanbul Metropolitan Municipality. According to the results of thisresearch, executive and employer of the Istanbul Metropolitan Municipality posses the necessaryknowledge on the application strategic management. They also believe that this approach will createsome advantages for the municipality. The results which have been obtained are important inindicating that a private sector based approach can be successively applied in a public sectororganisation.