İşletmelerde insan kaynağı seçim süreci ve bir uygulama araştırması
Staft selection process at companies and its application research
- Tez No: 186809
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. FATMA FİDAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Staff Selection, Staff selcetion process
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Bu çalışma, bu sürecin başlangıç aşamasından, sonuç aşaması olan insan kaynağı ihityacınınsağlanması aşamasına kadar geçen süreyi ele almaktadır. Teorik çerçevenin çizilmesininarıdından tek bir firmada yapılan, derinlemesine seçim süreci uygulama araştırması çalışmasıyladesteklenmektedir.İlk olarak iş analizi çalışmaları yapılıp; hangi işlerin ne tür özelliklere sahip olduğu ve bunlariçin gerekli olan personelin temel özelliklerinin neler olduğu tespit edilmektedir. Bununneticesinde işlere ait görev tanımlarına ulaşılmaktadır. Bu tanımlar yine insan kaynaklarıdepartmanınca revize edilerek görev tanımına son hali verilmektedir. İnsan kaynaklarıplanlaması da yapılmak suretiyle hangi bölümlere ne zaman, ne sayıda, ne nitelikte ve ne süreiçerisinde eleman alınacağı tespit edilmektedir. Bu aşamaya kadar insan kaynaklarıdepartmanının elinde hangi tarihte, hangi hangi departmana, ne nitelikte eleman alacağına dairbir yol haritası bulunmaktadır.İnsan kaynağı ihtiyaç durumu, alınan onaylar ile netleştirildikten sonra sıra adayın hangikaynaklardan sağlanacağına dair karar aşamasına gelmektedir. Bu arada insan kaynaklarıdepartmanın kullanabileceği iki temel kaynak söz konusudur. Bunlardan biri iç kaynaklar, diğeriise dış kaynaklardır. Bunlar ileride ayrıntılı olarak açıklandığı üzere kendi içerisinde çeşitlikaynaklar barındırmaktadırlar. Bu noktada insan kaynakları departmanın vereceği karara bağlıolarak ilgili insan kaynağı ihitiyacını terfi ya da transfer yoluyla iç kaynaklardan sağlayabilceğigibi dış kaynaklara yönelme yoluna da gidebilmektedir. Günmüzde bir çok pozisyon için tercihedilen yöntem, genellikle dış kaynaklardan yararlanma yoluna gitmektir. Görüşmeye gelenadaylar; kişilik testi, mesleki bilgi ve beceri testleri, yabancı dil testleri gibi uygulamalara tabitutulmaktadırlar. Bunun sebebi pozisyonun gereklerine en uygun nitelikte adayı işletmeyekazandırma konusunda bu uygulamaların insan kaynakları departmanına yardımcı olmasıdır. Butestler sonrasında adaylar insan kaynakları yetkilileri ve ilgili departman yöneticilerincegörüşme sürecine tabi tutulmaktadırlar. Bu görüşme öncesinde nasıl bir görüşme yöntem ya datekniğinin uygulanacağının kararının verilmiş olması gerekmektedir. Bu kararı verecek olanmakam yine insan kaynakları departmanı olmaktadır. Bu karar doğrultusnda yapılan görüşmesonrasında insan kaynakları ve ilgili departman yetkilileri bir araya gelerek görüşülen adaylarhakkında karşıklı görüşlerini paylaşmaktadırlar.Karşılıklı görüşme sonrası uygun bulunan adaylara referans araştırması yapılmakta ve buaraştırmanın sonucu da göz önünde bulundurularak seçim kararı netleştirilmektedir. Kararverilen adaya ulaşılarak bir ücret teklifi yapılmakta ve ne kadar süre içerisinde işebaşlayabilceği belirlenmektedir.Anahtar Kelimler : İnsan Kaynağı Seçimi, İşe Alım Süreci
Özet (Çeviri)
This work includes the whole process of providing human resource to business enterprises.After theoretical basis, it is supported by detailed and applied selection process in a firm.After job analysis, it is determined that which jobs require what types of features. As a result ofthis, it is reached the definitions of jobs. These definitions are revised by human resourcemanagement and reach the final definitions. That helps the managers select staffs in right time,right numbers and right features.The next step after making human resource needs definite is to determine sources which staffsare provided. There are two ways which Human Resource Management can use. One of them isinternal sources, the other is external sources. Currently the most common way to providehuman resource is external sources. Human Resource Management Department have candidatesundergo some tests such as personality tests, occupational information and skill test, foreignlanguage tests. The reason of these tests is to provide the department right staffs. After thisprocess, candidates are interviewed by human resource managers. Before the interview, it mustbe agreed on the techniques which are being applied. This decision is made by Human Resourcemanagement department. in the direction of this decision Human resorce management assembleand share their views about candidates.After sharing opinions. Human Resource Management Department assess satisfactoryreferences and decide on appropriate candidate. Then salary is proposed to the candidate andmade a decision on the starting day.