Enigma about E.M. Forster as a humaist an enconiım of human values in his Edwardian novels
Hümanist yazar E. M. Forster'in gizemi Edward dönemi romanlarında insani değerlerin yüceltilmesi
- Tez No: 187187
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLDEN ERTUĞRUL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Edward Dönemi Romanları, Kişisel Çatışma, Yerleşmiş Sosyal Değerler, Birey, Edwardian Novels, Personal Conflict, Established SocialValues, Individual
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
ivÖZETBaşlık: Humanist Yazar E.M. Forster'ın GizemiEdward Dönemi Romanlarında nsani Değerlerin YüceltilmesiYazar: Özlem GörümlüSınıflararası çatışma E.M. Forster'ın romanlarının değişmez temasıdır.Edward Dönemi'ne ait tüm romanları âözellikle ngiliz orta sınıfınınkendilerinden daha aşağı sosyal sınıflara yönelik oluşturdukları tutumunsonucundaâ yerleşmiş bir takım sosyal değerlere karşı meydan okunması veyabu değerlerin sorgulanmasından kaynaklanan kişisel çatışmalarla ilgilidir. Budoktora tezinin amacı, Forster'ın Edward Dönemi'ne ait romanlarındakendilerini baskı altında tutan sosyal faktörlere başkaldıran karakterlerinincelenmesidir. lk bölümde, Forster'ın Where Angels Fear to Tread adlıromanındaki iki güçsüz kadın karakter incelendikten sonra, ikinci bölümdeyazarın A Room with a View adlı romanındaki ilk güçlü kadın karakteriningelişimi çözümlenecektir. Bu bölümde, Lucy'nin toplumun kendisine dikte ettiğiahlaki değerlerden çok kendi iç güdülerine dayanarak nasıl olgunluğa ulaştığıgözler önüne serilecektir. Üçüncü bölüm ise, Howards End'de karşılaştığımız,gene güçlü bir kadın karakter olan Margaret Schlegel'in gelişimini ele alacaktır.Margaret da Lucy gibi belli bir cinsiyetin ya da sınıfın üstün ya da aşağıolmasını benimsemeyecek ve bir ?birey? olmak için çabalayacaktır. Dördüncübölüm, Longest Journey'nin kahramanı Rickie Elliot'ın, Agnes'ı ve O'nungerçek kardeşlik bilgisini kabul etmedeki başarısızlığını irdeleyecektir.Rickie'nin insanları ?birey? olarak görmektense, onları idealize etmek veetiketlemek konusundaki ısrarı, en sonunda, mahvolmasına sebep olur. Beşincibölümde ise, Rickie, yazarın Maurice adlı romanının baş kahramanı olanMaurice Hall ile karşılaştırılacaktır. Maurice da, Lucy ve Margaret gibi,Edward Dönemi'nin değerlerini kabul etmeyerek, en sonunda, insanlarınbirbirlerinden farklı bireyler olduğunu ve toplumun da bunu kabul etmesigerektiğini anlayacaktır.
Özet (Çeviri)
vABSTRACTTitle: The Enigma About E.M. Forster as a HumanistAn Encomium of Human Values in his Edwardian NovelsAuthor: Özlem GörümlüThe tension between classes is the major constant of E.M. Forster?sfiction. All of his Edwardian novels are essentially concerned with personalconflicts arising from the challenging or questioning of a set of established socialvalues, usually values associated with the English middle class in its attitudetowards its supposed social inferiors. The objective of this doctoral dissertationhas been an attempt to examine the struggle of the characters in Forster?sEdwardian novels who rebel against the social forces which would keep themsuppressed. In the first chapter, the weaknesses of two female characters inWhere Angels Fear to Tread, will be examined. The development of Forster?sfirst strong female character, Lucy Honeychurch in A Room with a View, willtherefore be analyzed in the second chapter. In this chapter, Lucy?s maturationinto a person who comes to rely upon her own instincts rather than what societydictates as morally correct can particularly be observed. The third chapter willdemonstrate how Forster develops another strong female character, HowardEnd?s Margaret Schlegel, who like Lucy, goes beyond the superiority orinferiority of one sex or class and strives to be an individual. The fourthchapter, will analyze the failure of The Longest Journey?s Rickie Elliot who isunable to accept Agnes or his knowledge of true brotherhood. His insistence onidealizing and labeling people rather than seeing them as individuals finallydestroys him. The fifth chapter will contrast Rickie with the protagonist ofMaurice, Maurice Hall, who finally realizes that people are and should beallowed to be individuals through their repudiation of Edwardian values.