The enigma about E.M. Forster as a humanist an encomium of human values in his Edwardian novels
Hümanist yazar E.M. Forster'in gizemi Edward dönemi romanlarında insani değerlerin yüceltilmesi
  1. Tez No: 145250
  2. Yazar: ÖZLEM GÖRÜMLÜ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLDEN ERTUĞRUL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Edward Dönemi Romanları, Kişisel Çatışma, Yerleşmiş Sosyal Değerler, Birey, Edwardian Novels, Personal Conflict, Established Social Values, Individual
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngilizce Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
IV ÖZET Başlık: Humanist Yazar E.M. Forster'm Gizemi Edward Dönemi Romanlarında İnsani Değerlerin Yüceltilmesi Yazar: özlem Görümlü Sınıflararası çatışma E.M. Fors ter' in romanlarının değişmez temasıdır. Edward Dönemi'ne ait tüm romanları -özellikle İngiliz orta sınıfının kendilerinden daha aşağı sosyal sınıflara yönelik oluşturdukları tutumun sonucunda- yerleşmiş bir takım sosyal değerlere karşı meydan okunması veya bu değerlerin sorgulanmasından kaynaklanan kişisel çatışmalarla ilgilidir. Bu doktora tezinin amacı, Forster'm Edward Dönemi'ne ait romanlannda kendilerini baskı altında tutan sosyal faktörlere başkaldıran karakterlerin incelenmesidir. İlk bölümde, Forster'm Where Angels Fear to Tread adlı romanındaki iki güçsüz kadın karakter incelendikten sonra, ikinci bölümde yazarın A Room with a View adlı romanındaki ilk güçlü kadın karakterinin gelişimi çözümlenecektir. Bu bölümde, Lucy'nin toplumun kendisine dikte ettiği ahlaki değerlerden çok kendi iç güdülerine dayanarak nasıl olgunluğa ulaştığı gözler önüne serilecektir. Üçüncü bölüm ise, Howards End 'de karşılaştığımız, gene güçlü bir kadın karakter olan Margaret Schlegel'in gelişimini ele alacaktır. Margaret da Lucy gibi belli bir cinsiyetin ya da sınıfın üstün ya da aşağı olmasını benimsemeyecek ve bir“birey”olmak için çabalayacaktır. Dördüncü bölüm, Longest Journey' nin kahramanı Rickie EHiot' in, Agnes'ı ve O'nun gerçek kardeşlik bilgisini kabul etmedeki başarısızlığını irdeleyecektir. Rickie' nin insanlan“birey”olarak görmektense, onları idealize etmek ve etiketlemek konusundaki ısrarı, en sonunda, mahvolmasına sebep olur. Beşinci bölümde ise, Rickie, yazarın Maurice adlı romanının baş kahramanı olan Maurice Hail ile karşılaştırılacaktır. Maurice da, Lucy ve Margaret gibi, Edward Dönemi'nin değerlerini kabul etmeyerek, en sonunda, insanların birbirlerinden farklı bireyler olduğunu ve toplumun da bunu kabul etmesi gerektiğini anlayacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Title: The Enigma About E.M. Forster as a Humanist An Encomium of Human Values in his Edwardian Novels Author: Özlem Görümlü The tension between classes is the major constant of E.M. Forster's fiction. All of his Edwardian novels are essentially concerned with personal conflicts arising from the challenging or questioning of a set of established social values, usually values associated with the English middle class in its attitude towards its supposed social inferiors. The objective of this doctoral dissertation has been an attempt to examine the struggle of the characters in Forster's Edwardian novels who rebel against the social forces which would keep them suppressed. In the first chapter, the weaknesses of two female characters in Where Angels Fear to Tread, will be examined. The development of Forster's first strong female character, Lucy Honeychurch in A Room with a View, will therefore be analyzed in the second chapter. In this chapter, Lucy's maturation into a person who comes to rely upon her own instincts rather than what society dictates as morally correct can particularly be observed. The third chapter will demonstrate how Forster develops another strong female character, Howard End's Margaret Schlegel, who like Lucy, goes beyond the superiority or inferiority of one sex or class and strives to be an individual. The fourth chapter, will analyze the failure of The Longest Journey's Rickie Elliot who is unable to accept Agnes or his knowledge of true brotherhood. His insistence on idealizing and labeling people rather than seeing them as individuals finally destroys him. The fifth chapter will contrast Rickie with the protagonist of Maurice. Maurice Hall, who finally realizes that people are and should be allowed to be individuals through their repudiation of Edwardian values.