Türkçe ve Türk dili ve edebiyatı öğretmenlerinin eleştirel düşünme becerilerinin incelenmesi
Examining the critical thinking skills of Turkish and Turkish language and literature teachers
- Tez No: 187241
- Danışmanlar: DOÇ.DR. TUĞBA YANPAR, PROF.DR. BAKİ HAZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Eleştirel Düşünme, Öğretmen Yeterlikleri, ÖğretimYöntemleri, Critical Thinking, Teacher Efficiency, Teaching Methods
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Kurum : Z.K.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü, Eğitim Programları veÖğretim Anabilim DalıTez Başlığı : Türkçe ve Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenlerinin EleştirelDüşünme Becerilerinin ncelenmesiTez Yazarı : Asiye ÇIĞRI YILDIRIMTez Danışmanları : Prof. Dr. Baki HAZER, Doç. Dr. Tuğba YANPARTez Türü, Yılı : Yüksek Lisans Tezi, 2005Sayfa Adedi : 73ÖZETBu araştırmanın amacı Türkçe ve Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenlerinineleştirel düşünme becerileri ile seçtikleri öğretim yöntemleri arasındaki ilişkiyibelirlemektir.Araştırmanın örneklemi olarak Zonguldak il merkezi ve Kdz Ereğli veAlaplı ilçelerindeki Türkçe ve Türkçe ve Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenleriseçilmiştir. Araştırmaya 140 kadar öğretmen katılmıştır. Bunlardan 111'i geneldeğerlendirmeye alınmış, veri kaybı olması nedeniyle 31`i istatistik hesaplamalarınadahil edilmemiştir.Araştırma yöntemi olarak tarama modeli seçilmiş olup anket uygulanmıştır.Araştırmanın verileri öğretmenlere uygulanacak ve üç bölümden oluşan anketformundan elde edilmiştir. Birinci bölümde kişisel bilgilerin yer aldığı altı soru,ikinci bölümde 55 maddeden oluşan eleştirel düşünme ölçeği, üçüncü bölümde 30maddeden oluşan öğretim yöntemleri anketi yer almaktadır. Eleştirel düşünme ölçeğiNuriye SEMERC tarafından hazırlanmış ve Cronbach Alpha güvenirliği 0.90 olarakbulunmuştur. Öğretim yöntemleri anketi asıl gruba uygulamadan önce pilot çalışmayapılmış ve Cronbach Alpha güvenirliği 0.85 olarak bulunmuştur.Araştırmanın sonunda eleştirel düşünme becerisi ile tercih edilen öğretimyöntemleri arasında anlamlı düzeyde bir ilişkinin olduğu ortaya çıkmıştır. Eleştireldüşünme becerisi ile öğretim yöntemleri arasında yüksek düzeyde pozitif korelasyonbulunmuştur. Eleştirel düşüme becerisi arttıkça düşünme becerisini geliştirmeyeyönelik öğretim yöntemlerini tercih oranı da artmaktadır. Öğretim yöntemlerinin tekbaşına yordayıcısının eleştirel düşünme becerisi olarak bulunması da oldukçaanlamlı bir bulgudur.
Özet (Çeviri)
Institution : ZKU Institute of Social Sciences, Department of Curriculumand InstructionTitle : Examining the Critical Thinking Skills of Turkish andTurkish Language and Literature TeachersAuthor : Asiye ÇIĞRI YILDIRIMAdvisers : Prof. Dr. Baki HAZER, Asst.Prof.Dr. Tuğba YANPARType of Thesis : MSc. Thesis, 2005Page Number : 73ABSTRACTThe aim of this study is to determine the relationship between the criticalthinking skills of Turkish and Turkish Language and Literature Teachers and theteaching methods they choose.This study was conducted among the Turkish and Turkish Language andLiterature Teachers in Zonguldak City Centre and Kdz. Ereğli and Alaplı towns. 140teachers took place in this study. 111 of the teachers applied general evaluation butdue to the data loss 31 teachers were not included into the statistical assessment.Scanning model was chosen as a study method and surveys were applied.The data of the study were collected by the application forms of the surveys whichwere applied to the teachers consisted of three parts. In the first part there were sixquestions included the pesonal information, in the second part a critical thinkingscale was applied including 55 articles and in the third part there was a teachingmethods survey including 30 articles. The critical thinking scale was prepared byNuriye SEMERC and its Cronbach Alpha reliability was found as 0.90. Before theappliance of the teaching methods survey , a pre study was done and its CronbachAlpha reliability was found as 0.85.At the end of the study, a meaningful coherence came out between thecritical thinking skills and the teaching methods prefered. A high positivecorrelation was found between the critical thinking skills and the teaching methods.The preference of the teaching methods to improve the thinking skills increased asthe critical thinking skills increased. Finding out the critical thinking skill as ainterpreter of the teaching methods was also a highly meaningful result that wasattained.