Ortaöğretim İngilizce dersinde okuma ve yazma becerilerinin kazandırılmasında oluşturmacılık (constructivism) temelli sosyal etkileşim modelinin öğrenciler üzerindeki etkilerinin incelenmesi
Examining the effects of the social interaction model, which is based on constructivism, on the students in acquiring writing and reading skils in English
- Tez No: 187240
- Danışmanlar: DOÇ.DR. TUĞBA YANPAR, PROF.DR. BAKİ HAZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Oluşturmacılık, Sosyal Etkileşim Modeli, ngilizceÖğrenimi, Okuma Becerileri, Yazma Becerileri, Constructivism, Social Interaction, Instruction of English, Reading Skills, Writing Skills
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Kurum : Z.K.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü, Eğitim Programları veÖğretim Anabilim DalıTez Başlığı : Ortaöğretim ngilizce Dersinde Okuma Ve Yazma BecerilerininKazandırılmasında Oluşturmacılık Temelli Sosyal EtkileşimModelinin Öğrenciler Üzerindeki Etkilerinin ncelenmesiTez Yazarı : Cenk AkayTez Danışmanları : Prof. Dr. Baki Hazer, Doç. Dr. Tuğba YanparTez Türü, Yılı : Yüksek Lisans Tezi, 2005Sayfa Adedi : 102ÖZETBu çalışmada, ortaöğretim ngilizce dersinde okuma ve yazma becerilerininkazandırılmasında oluşturmacılık temelli sosyal etkileşim modelinin öğrencilerüzerindeki etkileri incelenmiştir.Çalışmada deneysel yöntem izlenmiş ve bu yöntem çerçevesindeuygulamalar deney ve kontrol grubu olmak üzere iki grup üzerinde yapılmıştır.Her iki grupta yürütülen çalışma öncesi ve sonrasındaki bilişsel farklılıklarön test ve son test verilerek ölçülmüştür.Çalışma öncesi ve sonrası öğrencilerin duyuşsal özelliklerini ölçmekamacıyla her iki gruba da ön tutum ve son tutum ölçekleri, ngilizce dersinde okumave yazma becerilerinin kazandırılmasında kendilerine olan güvenlerini ölçmekamacıyla da ön ve son akademik benlik kavramı ölçekleri verilmiştir.Denel işlem esnasında deney grubu öğrencilerine oluşturmacı sınıf ortamlarıoluşturulmuş, sosyal etkileşim modeline uygun olarak dörderli gruplar halindeçalışmaları sağlanmıştır. Çalışma esnasında kontrol grubu ise geleneksel öğretimyöntemlerini uygulamıştır.Sonuç olarak oluşturmacılık temelli sosyal etkileşim modelinin öğrencilerefikir alışverişi yapabilme, kendilerini cesur bir şekilde ifade edebilme, sosyal birçevre içinde bilgi paylaşabilme ve önceki bilgileri ile yeni bilgilerini birleştirerekyeni kazanımlar oluşturabilmeye fırsat verdiğinden, ngilizce dersinde okuma veyazma becerilerinin kazandırılmasında etkin olarak kullanılabileceğigözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Institution : ZKÜ Institute of Social Sciences, Department of Curriculum andInstructionTitle : Examining The Effects of The Social Interaction Model, Whichis Based on Constructivism, on The Students in AcquiringWriting and Reading Skills in English.Author : Cenk AkayAdvisers : Prof. Dr. Baki Hazer, Asst. Prof. Dr. Tuğba YanparType of Thesis : MSc. Thesis, 2005Page Number : 102ABSTRACTIn this study, it is examined how the social interaction model, which isbased on constructivism, affects the students in acquiring the writing and readingskills in English.In this study experimental method is used and the implementations arecarried out on the two groups which are called control and experimental groups.The cognitive differences of the two groups? students before and after theimplementation, have been evaluated by giving pre and post tests to the students.The affective characteristics and the academic self-concept means of thetwo groups? students before and after the implementation, have been evaluated bypre and post attitude scale and pre and post academic self-concept scale.In the process of the experimental study, the constructivist class media areconstructed and students are made to study in a group of four students which isappropriate for the social interaction model in constructivism. During theimplementation the control group students are instructed by the traditional method.Finally, since the social interaction model which is based onconstructivism,enables the students to make idea dealing, to share their knowledegein a social medium and to construct new attainments by compounding their prior andnewly-learned knowledge, it has been observed that this approach can be usedefficiently in acquiring the writing and reading skills in English.