152 numaralı (H. 1302-1303/M. 1884-1885) Ayntab Şer'iyye sicilinin transkripsiyonu ve değerlendirmesi
Transcription and analysis of Ayntab judicial record nu: 152 (LC.1302-1303/1884-1885 AD.)
- Tez No: 187329
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. CELAL PEKDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Ayntab, Şerâiyye Sicili, Hüccet, lâm, Ayntab, Judicial Records, Hüccet, lâm
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 425
Özet
Osmanlı Devleti'nin mahkeme kayıtları durumunda olan Şerâiyye Sicilleri,Osmanlı'da yerel idare araştırmalarının birinci el kaynakları arasında yer almakta vesosyal, iktisadû, askerû, kültürel alanda sürekli olarak başvurulan kaynaklar içerisindegösterilmektedir. Dolayısıyla bu çalışmanın seçiminde en büyük etken kullandığımızmateryalin güvenilebilirliği olmuştur. Çalışmamız H.1302-1303/M.1884-1885tarihleri arasında Gaziantep'te tutulan şerâi mahkeme kayıtlarını ihtiva etmektedir.Defter şeklinde tutulmuş olan bu kayıtlar, transkripsiyonu yapıldıktan sonra tasnif vetenkit süzgecinden geçirilerek değerlendirilmeye tabi tutulmuştur. Değerlendirmeyapılırken şerâiyye sicillerinin kaynak olarak nasıl bir metot ve vizyonla kullanılmasıgerektiği ve çalışmamızın sınırlandığı zaman dilimi göz önünde tutulmuştur.Bununla beraber transkripsiyonu yapılan belgelerin içerikleri, diplomatik özellikleri,hicri ve miladi tarihleri kısa özetler şeklinde tablo içerisinde çalışmamızda sunularakokuyucuya kolaylık sağlanmaya çalışılmıştır. Bu araştırmanın sonucunda ise XIX.yy'ın son çeyreğinde Gaziantep'in sosyal, kültürel, iktisâdû, fizikû yapısı ve Osmanlıidaresindeki konumu hakkında fikir sahibi olunmuştur.
Özet (Çeviri)
Judicial records, which are the court records of the Ottoman Empire, are amongthe primary sources for Ottoman local management researches and have widely beenused in social, economical, military and cultural research fields. Therefore the mostimportant aspect of this study is the reliability of the sources we have made use of.The present study is based on Judicial records of Gaziantep Local Court for the years1302-1303 (Lunar Calendar- Hijrah) / 1884-1885 AD. The records, which werewritten in large notebooks, were firstly translated into modern Turkish, thenclassified and finally analyzed. While analyzing the mentioned records, utmost carewas paid to the relevant analyses method for such sources. During the analyses, thetime period covered by the present study was taken into account, as well. On thehand, the study comprises brief information about the content and diplomaticcharacteristics of each record and the Lunar and the Gregorian calendar. In thisstudy, it was partially made possible to get a gist of the social, cultural, economicallife in Gaziantep in late 19th century.