Mother-adolescent relations across contexts representing different cultural value orientations and socio-economic conditions
Farklı kültürel değerleri ve sosyo-ekonomik koşulları yansıtan bağlamlarda anne-ergen ilişkileri
- Tez No: 187349
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇİĞDEM KAĞITÇIBAŞI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Sosyoloji, Psychology, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Ebeveyn-çocuk ilişkisi, ergenlik, sosyal bağlam, aile modelleri, ebeveyn kabul ve reddi, Parent-child relations, adolescence, social context, family models, parentalacceptance-rejection
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Koç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Farklı Kültürel Değerleri ve Sosyo-Ekonomik KoşullarıYansıtan Bağlamlarda Anne-Ergen IlişkileriBanu R. HantalBu çalışma farklı sosyal bağlamlarda farklı anne-ergen ilişkilerinin bulunupbulunmadığını araştırmaktadır. Sosyal bağlamın anne-ergen ilişkisi üzerine etkilerikültürler arası ve kültür-içi karşılaştırmalar kullanılarak incelenmiştir. Bukarşılaştırmalarda Kağıtçıbaşı'nın önerdiği farklı kültürel ortamlar ve gelişmişlikdüzeyine tekabül eden aile modelleri temel alınmıştır. Alman, Türk orta sınıf ve Türkkırsal sınıf örneklemler Kağıtçıbaşı'nın önerdiği 3 aile modelini yansıttığı düşüncesi ilebirbirleri ile karşılaştırılmıştır. Ergenin algıladığı ebeveyn kabul ve reddi, ilişkininyakınlığı, tartışma sıklığı, ergenin anneye desteği ve annenin beklentileri bukarşılaştırmaların konusunu oluşturmaktadır. Bu karşılaştırmaların yanı sıra bahsedilendeğişkenlerin arasındakı ilişkiler bir model haline getirilip, test edilmiştir. Sonuçlar farklısosyal bağlamlardaki anne-ergen ilişkileri arasında hem benzerlikler hem de farklılıklarbulunduğunu ortaya koymuştur. Bütün bulgular varolan literatür ve Kağıtçıbaşı'nın ailemodelleri kuramı kapsamında değerlendirilmiştir. Ayrıca, anne kabul ve reddi ile ilgilisonuçların Ebeveyn Kabul-Red Kuramı için çıkarımları tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Mother-Adolescent Relations across Contexts Representing Different CulturalValue Orientations and Socio-Economic ConditionsBanu R. HantalThe present study investigates whether mother-adolescent relations differ acrosssocial contexts. Effects of social context on mother-adolescent relations were examinedusing cross- and intra-cultural comparisons. Kagitcibasi?s three family models providedthe main framework for comparisons. Comparisons were conducted between German,Turkish middle class and Turkish rural samples representing three different familypatterns. Mother-adolescent relations in Turkish urban low SES were also explored.Perceived parental acceptance-rejection, positive valence of the mother-adolescentrelationship, frequency of conflict, adolescent?s support for mother and maternalexpectancies were the subjects of comparisons. Besides these comparisons, theassociations between these study variables were assumed in a mother-adolescentrelationship model and tested. Results of the study revealed both differences andsimilarities in mother-adolescent relations across contexts. All the findings are discussedin the light of existing literature and Kagitcibasi?s theory of family models. Moreover,findings regarding parental acceptance and rejection are discussed concerning theconceptualization of parental acceptance-rejection construct and the implications forParental Acceptance-Rejection theory.