Fen ve teknoloji dersinde bilimsel süreç becerilerine dayalı öğrenme yaklaşımının öğrenme ürünlerine etkisi
With in the science and technology lesson, The effects of scientific process skills based learning on learning pruducts
- Tez No: 187350
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ALİ AZAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Problem Çözme, Fen ve Teknoloji, Bilimsel Süreç Becerileri, Mantıksal Düşünme, Yaratıcı düşünme, Scientific Process Skills, Problem Solving, Science and Technology, LogicalThinking, Creative Thinking
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
ÖZETKurum : ZKÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü, Eğitim Programları ve ÖğretimAnabilim DalıTez Başlığı Fen ve Teknoloji Dersinde Bilimsel Süreç Becerilerine Dayalı:Öğrenme Yaklaşımının Öğrenme Ürünlerine EtkisiTez Yazarı : Zehra KarahanTez Danışmanı : Doç. Dr. Ali AzarTez Türü, Yılı : Yüksek Lisans Tezi, 2006Sayfa Adedi : 145Bu araştırmanın amacı, Fen ve Teknoloji dersinde Bilimsel Süreç Becerilerine DayalıÖğrenme Yaklaşımının öğrenme ürünlerine etkisini ortaya koymaktır.Araştırma deneysel bir çalışma olup, öntest - sontest kontrol gruplu desenkullanılmıştır. Araştırmaya deney (N=39), ve kontrol (N=37) gruplarının denk olduğutoplam 76 öğrenci katılmıştır. Çalışmada, deney grubunda Bilimsel Süreç BecerilerineDayalı Öğrenme yaklaşımı izlenirken, kontrol grubunda geleneksel yaklaşım izlenmiştir.Çalışmada veri toplama aracı olarak başarı testi, tutum testi, bilimsel süreç beceri testi,mantıksal düşünme testi, yaratıcı düşünme testi uygulanmıştır. Araştırma hipotezlerini testetmek için, veri toplama bağımlı ve bağımsız gruplar için t testi kullanılarakdeğerlendirilmiştir.Yapılan analizler sonucunda; Bilimsel Süreç Becerilerine dayalı öğrenmeyaklaşımının fen öğretiminde, öğrencilerin mantıksal düşünme yeteneklerini ve yaratıcıdüşünme becerilerini olumlu yönde etkilediği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTInstitution : ZKÜ Institute of Social Sciences, Department of EducationPrograms and TrainingTitle : With in the Science and Technology Lesson , The Effects ofScientific Process Skills Based Learning on LearningProductsAuthor : Zehra KarahanAdviser : Doç. Dr. Ali AzarType of Thesis, Year : MSc. Thesis, 2006Total Number of Pages : 145The goal of this study is to put forward the effects of scientific process skills basedlearning on learning products in to the science and technology lesson.The search, being an experimental study, pre-test and post-test group controlledpattern was used. 76 students in total, in which experimental (N=39) and control (N=37)groups are equal- joined the search. Within the search while observing the training approachbased on the scientific Process Skills of the experimental group, conventional approach wasobserved in the controlling group. In the study, as the data accumulating tool ?achievementtest?, ?attitude test?, ?scientific process skill test,? ?logical thinking test? and ?creativethinking test? were applied.The data accumulated to search the hypothesis were analyzed by using ?t? test for thedependent and independent groups.After the analysis made in the scientific process skill based learning approach,. It wasclearly seen that science training affected the students? logical thinking skills and creativethinking skills positively.