Evliya Çelebi Seyahatnamesi'nde başkasına ait söz ve düşünce aktarımı
The presentation of speech and thought in Evliya Çelebi Seyahatnamesi
- Tez No: 187361
- Danışmanlar: PROF.DR. MUSTAFA ÖZBALCI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Evliya Çelebi Seyahatnâmesi, söz aktarımı, düşünce aktarımı, yazma aktarımı, söz dizimi, Evliya Çelebi Seyahatnâmesi, speech presentation, thoughtpresentation, writing presentation, syntax
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 365
Özet
Evliya Çelebi Seyahatnâmesi'nde Başkasına Ait Söz ve Düşünce AktarımıMünteha GÜLÖZETSöz ve düşünce aktarımı, özellikle söz dizimi açısından önemli bir konudur. EvliyaÇelebi Seyahatnâmesi'nde Başkasına Ait Söz ve Düşünce Aktarımı adlı bu tezde,Seyahatnâme'nin ikinci cildindeki söz ve düşünce aktarımı türleri belirlenip yapılarıincelenmiştir.Son yıllarda yapılan araştırmalarla, söz ve düşünce aktarımı yanında yazmaaktarımının da incelenmesi gerektiği düşüncesi ortaya çıkmıştır. Bu sebeple çalışmaya,Seyahatnâme'deki yazma aktarımı tür ve yapıları da eklenmiştir.Tezin Giriş bölümünde araştırmanın amacı ve önemi üzerinde durularak aktarımkonusunun tanımı ve sınırları belirlenmiştir. Ayrıca Evliya Çelebi ve Seyahatnâmesihakkında bilgi verilerek Seyahatnâme, anlatıcı-aktarım ilişkisi bakımındandeğerlendirilmiştir.nceleme, Seyahatnâme'deki söz, düşünce, yazma aktarımı türlerinin aktarım,aktarılan söylem ve aktaran söylem bakımından detaylı bir biçimde incelendiği bölümdür.Bu bölümde aktarım, aktarılan söylem ve aktaran söylemin yapı ve işlev özellikleri ortayakonulmuştur.Sonuç bölümünde, çalışma boyunca elde edilen veriler genel olarakdeğerlendirilmiştir.Bibliyografya'da ise doğrudan veya dolaylı olarak yararlanılan kaynaklara yerverilmiştir.
Özet (Çeviri)
The Presentation Of Speech And Thought In Evliya Çelebi SeyahatnâmesiMünteha GÜLABSTRACTSpeech and thought presentation is an important subject, especially for syntax. Inthis thesis, named The Presentation of Speech and Thought in Evliya ÇelebiSeyahatnâmesi, the speech and thought presentation kinds in the second volume ofSeyahatnâme were determined and their structures were studied.Based on the researches done by the last few years, the thought that the writingpresentation has to be studied as speech and thought presentation, had been appeared.Hence the kinds and structures of writing presentation in Seyahatnâme were added to thisstudy.In the Introduction chapter, indicating the aim and the importance of the research,the description and the limit of presentation subject were mentioned. In addition, by givinginformation about Evliya Çelebi and his Seyahatnâme, work of Evliya Çelebi wasevaluated point of the relation between narrator and presentation.The Investigation is the chapter in which the kinds of speech, thought and writingpresentations were studied in detail related with report, utterance and reporting structure. Inthis chapter, the features of structures and functions of report, utterance and reportingstructure were provided.In the Conclusion chapter, the data appeared through the study were assessed ingeneral.The sources used directly or indirectly took place in the Bibliography.