Bilgi teknolojileri kullanımının işletmelerin örgütsel performansına etkisi: Hizmet sektöründe bir araştırma
The effect of using information technologies on the organizational performance of corporations: A research in service sector
- Tez No: 187362
- Danışmanlar: PROF.DR. HASAN İBİCİOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Bilgi, Bilgi Teknolojileri, Performans, Örgütsel Performans, HizmetSektörü, Turizm Sektörü, Information, Information Technology, Performance, OrganizationalPerformance, Service Sector, Tourism Sectors
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 302
Özet
ivÖZETBİLGİ TEKNOLOJİLERİ KULLANIMININ İŞLETMELERİNÖRGÜTSEL PERFORMANSINA ETKİSİHİZMET SEKTÖRÜNDE BİR ARAŞTIRMAÖmer TURUNÇSüleyman Demirel Üniversitesi, İşletme Bölümü,Doktora Tezi, 249 sayfa, Nisan 2006.Danışman: Prof. Dr. Hasan İBİCİOĞLUİşletmeler de toplumlar gibi değişimin vazgeçilmez birer değişkeni olmuştur.Değişim gereği antropiyle mücadelenin en önemli gereği olmuştur. Yaşam pastasından payalabilmek için rekabet eskisinden daha fazla bir öneme sahiptir. İşletmelerin rekabetedebilme gücü ise çağdaş yaşamın gereği olan çağdaş işletmecilik anlayışı ve doğal olarak daçağdaş teknolojilerle entegrasyonu gerekli kılmaktadır.Teknolojik evrimin göreceli olarak son aşamasında ?bilgi? kavramı gelişimin anatemasını oluşturmaktadır. Bilgi teknolojileri ise bu çerçevede günümüz gelişim anlayışınıntemelinde yatan en önemli bir gerekliliktir.Bu çalışmada hizmet sektörünü önemli bir parçası olan turizm endüstrisi alanındaAkdeniz bölgesinde faaliyet gösteren beş yıldızlı otel ve I. Sınıf tatil köyü işletmelerindebilgi teknolojileri kullanımı düzeyi incelenerek bilgi teknolojileri kullanımının buişletmelerin örgütsel performansı üzerindeki etkileri çok yönlü olarak incelenmiştir.Bu çerçevede uygulama aşamasına varılıncaya kadar beş bölümde konunun teorikalt yapısı oluşturulmaya çalışılmıştır. Birinci bölüm giriş bölümüdür. İkinci bölümde bilgiteknolojileri süreç ve etkileşim bağlamında geniş bir perspektifle ele alınmıştır. Üçüncübölümde bilgi teknolojilerinin örgütsel etkileri incelenmiştir. Dördüncü bölümde Örgütselperformans kavramı her açıdan ele alınarak performans kavramının derin yapısı konumuzbazında irdelenmiştir. Beşinci bölüm teorik kısmın son bölümü olup bu bölümde hizmetsektörü ve bu sektörün önemli bir boyutu olan turizm sektörü incelenmiş ve bu sektörlerdebilgi teknolojileri kullanımını etkileri ortaya konulmaya çalışılmıştır.Çalışmanın uygulama bölümünde çalışmanın evreni olan Akdeniz bölgesindefaaliyet gösteren beş yıldızlı otel ve I. sınıf tatil köylerinde örgütsel performans kriterleri vebilgi teknolojiler kullanımı sorgulanarak bilgi teknolojiler kullanımının bu örgütlerinörgütsel performanslarına etkileri ortaya konularak genel bir değerlendirme ve yargıyaulaşılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ivABSTRACTTHE EFFECT OF USING INFORMATION TECHNOLOGIESON THE ORGANIZATIONAL PERFORMANCE OF CORPORATIONSA RESEARCH IN SERVICE SECTORÖmer TURUNÇSüleyman Demirel University, Departman of Business Administration,Ph.D, 249 pages, April, 2006Supervising Professor: Prof. Dr. Hasan İBİCİOĞLUAs the societies, enterprises also took its share and became one of the key elementsin advancement. To be able to get their cut from the cake that we call life, enterprises haveentered a tough fight and with every passing day competition is escalating. To be able tokeep up with the opposition enterprises have to match the contemporary requirements byintegrating their structure with modern management understanding and up to datetechnologies.In the virtually final phase of technological evolution, `?Information?? conceptconstitutes a critical part of advancement. Under these circumstances InformationTechnologies is a requirement in today?s understanding of development.In this paper, Information Technologies usage levels and the effect of informationTechnologies usage on organizational performance in tourism industry, which is animportant piece in service sector, has been thoroughly examined. As a model, 5 stars hotelsand 1st class resorts who operates in the Mediterranean coast has been researched.Theoretical foundation of the research, up until the practice of it, has been given in 5sections. First section is the entrance. Information Technologies have been inspected underthe context of process and interaction on section two. In third section informationtechnologies? effects on the organizations are examined. Organizational performanceconcept has been studied from every angle and with in the boundaries of our subject, the ideaof performance has been thoroughly examined on the fourth section. Fifth section, which isthe last section of the theoretical study, includes the application of information technologies,with the consideration of its effects on both service and tourism sectors.On the practice part, organizational performance criterions and the usage ofinformation technology at the 5 star hotels and 1st class resorts who operates in the modelarea Mediterranean coast have been questioned and by applying the information technologysystems, evaluation and general understanding of its effects on the organizationalperformance has been reached.