Türk finansal piyasalarda kurumsal yatırımcılar olarak emeklilik yatırım fonları ve performanslarının değerlendirilmesi
Evaluation of pension mutual funds and performances as institutional investors in Turkish financial markets
  1. Tez No: 187365
  2. Yazar: HÜSEYİN DALĞAR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. DURMUŞ ACAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Finansal Piyasalar, Kurumsal Yatırımcılar, Bireysel EmeklilikSistemi, Emeklilik Yatırım Fonları, Performans Değerlendirme, Financial Markets, Institutional Investors, Individual Pension System, Pension Mutual Funds, Evaluation of Performance
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 236
Özet
iÖZETTÜRK F NANSAL P YASALARINDA KURUMSAL YATIRIMCILAROLARAK EMEKL L K YATIRIM FONLARI VE PERFORMANSLARININDEĞERLEND R LMESHüseyin DALĞARSüleyman Demirel Üniversitesi, şletme BölümüDoktora Tezi, 223 sayfa, Nisan 2006Danışman: Prof. Dr. Durmuş ACARBu tezin ana amacı, Türkiye'de yatırım fonlarının performanslarınındeğerlendirilmesine ilişkin yapılmış çok sayıdaki çalışmadan farklı olarak emeklilikyatırım fonlarının performanslarını değerlendirmektir. Bunun yanında henüz yeni birsistem olan bireysel emeklilik sistemi ile bu sistemin ürünü ve kurumsal yatırımcıniteliği taşıyan emeklilik yatırım fonlarını ve ekonomiye katkılarını da açıklamakamaçlanmaktadır.Bu amaç doğrultusunda, öncelikle bireysel emeklilik sistemi, emeklilikyatırım fonları ve genel kabul görmüş performans değerlendirme yöntemleriaçıklanmıştır. Ardından esas amaç olan emeklilik yatırım fonlarınınperformanslarının değerlendirilmesine yönelik olarak söz konusu fonların Ocak2004-Aralık 2005 dönemine ait 24 aylık verileri analiz edilmiştir. Yapılan analizsonucunda temel olarak şu bulgular elde edilmiştir.Emeklilik yatırım fonları ilgili dönemde piyasa portföyüne göre iyi birperformansa sahip değildirler. Aynı zamanda fonların genel olarak risk değerleri deyüksektir.Beş gruba ayrılan emeklilik yatırım fonları içerisinde, hisse senedi ve kamuborçlanma araçları grubunda yer alan fonlar genellikle iyi performans gösterirken,uluslar arası-dövize endeksli ve likit grubunda yer alan fonlar çoğunlukla kötüperformans göstermiştir.Son olarak, emeklilik yatırım fonları için ilgili dönemde etkin bir portföyyönetimi söz konusu değildir. Çünkü fonlar bu dönemde çoğunlukla piyasa ile eşitveya daha düşük performans göstermişlerdir.Sonuç olarak, emeklilik yatırım fonlarının daha gelişmesi ve cazip halegelmesi için daha profesyonel ve etkin bir portföy yönetimine sahip olmasıgerekmektedir.
Özet (Çeviri)
iiABSTRACTEVALUATION OF PENSION MUTUAL FUNDS AND PERFORMANCES ASINSTITUTIONAL INVESTORS IN TURKISH FINANCIAL MARKETSHüseyin DALĞARSüleyman Demirel University, Department of Business Administration,Doctorate Thesis, 223 pages, April 2006Supervising Professor: Prof. Dr. Durmuş ACARThe basic aim of this thesis is to evaluate the performances of the pensionmutual funds different from many of other studies that have been done related tomutual funds evaluation in Turkey. Beside, it is aimed to explain the individualpension system that is a just new system and the product of this system and pensionmutual funds that have institutional investor?s characteristics and their effects on theeconomy.On this aim, firstly individual pension system, pension mutual funds andwidely accepted techniques of performance evaluations are explained. After that, 24monthly data belonging to January 2004-December 2005 of which are the fundstowards the evaluation of the performances of pension mutual funds, the basic aim,are analyzed. Here are the basic findings according to the results of the analysis.Compared to the related period?s market portfolio, pension mutual fundsdon?t have a fine performance. At the same time, the risk rates of the funds aregenerally high.Among the pension mutual funds divided into five, since shares and fundswhich take place in the bills and bonds issues by public administration generallyhave a good performance, the funds which are indexed to international-currency andin the group of liquids often have lower performance.As a result, it can?t even be discussed an efficient portfolio management tothe related period for the pension mutual funds. Because the funds mostly have anequal or lower performance with the market in this period.Finally, to be more desirable and developed, pension mutual funds shouldhave a more professional and an efficient portfolio management.