Barter işlemlerinin muhasebeleştirilmesi ve vergilendirilmesinin yeni finansal tekniklerle karşılaştırılarak incelenmesi: Bir araştırma
A study comparing accounting and taxation of barter process with new financial techniques: An empirical study
  1. Tez No: 187367
  2. Yazar: ÖMER TEKŞEN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. DURMUŞ ACAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Barter, Muhasebe, Vergi, Finansal Kiralama, Factoring, Forfaiting, Franchising, Barter, Accounting, Tax, Leasing, Factoring, Forfaiting, Franchising
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 269
Özet
ÖZETBARTER ŞLEMLER N N MUHASEBELEŞT R LMES VEVERG LEND R LMES N N YEN F NANSAL TEKN KLERLEKARŞILAŞTIRILARAK NCELENMES : B R ARAŞTIRMAÖmer TEKŞENSüleyman Demirel Üniversitesi, şletme BölümüDoktora Tezi, 255 sayfa, Temmuz 2006Danışman: Prof. Dr. Durmuş ACARBu tezin amacı, barter şirketlerine üye olan firmaların barter işlemlerine vebarter bakış açılarını tespit ederek, barter işlemlerininşirketlerinemuhasebeleştirilmesi ve vergilendirilmesini yeni finansal tekniklerden olan finansalkiralama, factoring, forfaiting ve franchising ile karşılaştırmaktır.Çalışmamızın temel çıkış noktası, çok hızlı değişim ve gelişim içerisindebulunan ve globalleşen dünya ticaretinde işletmelerin yeni finansal tekniklerikullanım arayışı içerisinde olmalarıdır. Bu yeni finansal tekniklerden bir tanesi olanbarter işlemlerinin gerek barter işlemleri, gerekse de barter şirketleri açısındanaraştırılarak sistemin yeterince anlaşılması ve açıklanması gerekmektedir.Çalışmada, Türkiye'deki barter şirketlerine üye olan firmaların bakış açılarınıtespit etmek amacıyla anket çalışması yapılmıştır. Diğer taraftan Türkiye'deki barteraracı kurumları ile görüşme yöntemiyle anket çalışması yapılarak gerekli bilgi vebarter işlemlerinde kullanılan orjinal belgeler temin edilmiştir. Bu araştırmalarsonucunda çeşitli bulgulara ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTA STUDY COMPARING ACCOUNTING AND TAXATION OFBARTER PROCESS WITH NEW FINANCIAL TECHNIQUES :AN EMPIRICAL STUDYÖmer TEKŞENSüleyman Demirel University, Department of AdministrationPh. D, 255 pages, July 2006Supervisor Prof. Dr. Durmuş ACARThe object of this study is to compare accountancy and taxation of barterexchange with the new financial techniques such as leasing, factoring, forfaiting andfranchising by means of determining the views of member companies about barterexchange and barter firms.The start point of the study is searching usages of new financial techniques ofthe firms, which take place in the rapidly changing and developing world trade.Barter exchange, one of the new financial techniques, needs to be understood andexplained enough by searching in terms of both barter exchange and barter firms.For the study, a questionnaire has been applied in order to determine views ofthe firms which are the members of some barter firms in Turkey. A study ofquestionnaires has been applied with the method of discussion with the intermediarybarter firms so the essential information and original documents have been provided.Some various results have been reached at the end of the research.