Türkiye'de işletmelerde kurumsal yönetişim bilincinin ölçülmesine ilişkin Batı Akdeniz bölgesi'nde bir araştırma
A study in West Mediterranean region about measuring corporate governance conscious of corporations in Turkey
- Tez No: 187372
- Danışmanlar: PROF.DR. HASAN İBİCİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kurumsal Yönetişim, Yönetim Kurulu, Vekalet Teorisi, Kurumsal Sosyal Sorumluluk, Etik, Yönetsel Etik, Corporate Governance, Board of Directors, Agency Theory, Corporate Social Responsibility, Ethics, Business Ethics
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
ÖZETTÜRK YE'DE ŞLETMELERDE KURUMSAL YÖNET Ş MB L NC N N ÖLÇÜLMES NE L ŞK NBATI AKDEN Z BÖLGES 'NDE B R ARAŞTIRMAMete KARAYELSüleyman Demirel Üniversitesi, şletme BölümüYüksek Lisans Tezi, 126 sayfa, Ağustos 2006Danışman: Prof. Dr. Hasan B C OĞLUBu tezin amacı, Türkiye'de yeni uygulanmaya başlayan kurumsal yönetişiminanonim şirketlerde uygulanabilirliğini incelemek ve kavramın ülkemizde yerleşmesi içingerekli önerilerde bulunmaktır.Çağımızda, teknolojinin gelişmesi ve artan rekabet işletmelerin çeşitli paydaşgruplarına karşı sosyal sorumluluklarını artırmıştır. Pay sahipleri, çalışanlar, müşteriler,tedarikçiler ve toplumun diğer kesimlerinden oluşan bu paydaş gruplarıyla kurulan sağlıklıilişkiler işletmenin kısa ve uzun vadede başarısını artırmaktadır. Aynı zamanda, anonimşirketlerin giderek büyüyor olması, pay sahiplerinin sayılarının ve ihtiyaçlarının artmasıvekalet teorisinde belirtildiği gibi yönetimde yeni problemlere neden oluyordu. Bu durumYönetim Kurulları'nın önemini artırmıştır. Yönetim Kurulu'nun idare ve denetimininsağlamasını amaçlayan ve açıklık, şeffaflık, hesap verilebilirlik ve sorumluluk prensipleridoğrultusunda işleyen kurumsal yönetişim prensipleri artık bir gereklilik haline gelmişbulunmaktadır.Çalışmada, Batı Akdeniz Bölgesi'nde bulunan anonim şirketlerinin kurumsalyönetişim prensiplerine uyumu, Türkiye'de gösterge niteliği taşıyan SPK KurumsalYönetim Prensipleri temel alınarak incelenmiştir. Araştırma kapsamında bulunanişletmelerin genelde uyumlu göründükleri fakat kurumsal yönetişimin gereklilikleriniyerine getirecek bazı niteliklerinin eksik olduğu görülmüştür. Bu da bize işletmelerin bütünpersonelinin tepe yönetimden başlayarak kurumsal yönetişim açısından bilgilendirilmesi veeğitilmesinin gerekliliğinin çok önem taşıdığını ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTA STUDY IN WEST MEDITERRANEAN REGION ABOUT MEASURINGCORPORATE GOVERNANCECONSCIOUS OF CORPORATIONS IN TURKEYMete KARAYELSüleyman Demirel University, Department of Business AdministrationMaster?s Degree Thesis, 126 pages, August 2006Supervising Professor: Prof. Dr. Hasan B C OĞLUThe purpose of this thesis is to search for feasibility of corporate governance -newly practiced concept in Turkey- in incorporated corporations and to make necessarysuggestions for establishment of the concept in Turkey.In our era, development of technology and increasing competition has increasedcorporations? social responsibility to different stakeholders. Good relationships withstakeholder groups, consisting of stockholders, employees, customers, suppliers anddifferent parts of society, increase corporation?s success in the short-term and in the long-term. At the same time, rapid growth of incorporated corporations and increasing needsand number of stockholders were causing the new problems in management, as mentionedin ?agency theory?. This situation has increased the importance of board of directors.Corporate governance, which aims of management and control of board of directors andwhich works in the principles of openness, transparency, accountability and responsibility,become a necessity.In this study, incorporated corporations? adaptation to corporate governanceprinciples was studied by taking reference of ?SPK Corporate Governance Principles? in?West Mediterranean Region?. In the study, incorporated corporations seemed compatiblewith the needs of corporate governance, but some qualifications, which were necessity incorporate governance, were absent. This has showed that, informating and educatingcorporations from top to down about corporate governance principles is very important.