Avrupa Birliği uyum sürecinin Türkiye ekonomisine etkileri: (1980-2006)
Effects of the European Union adaptation process on Turkish economy: (1980-2006)
- Tez No: 187381
- Danışmanlar: PROF.DR. ÖMER EROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği, Ankara Anlaşması, Gümrük Birliği, Euro, Türkiye Ekonomisi, European Union, Ankara Agreement, Customs Union, Euro, Turkish Economy
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 165
Özet
ÖZETAvrupa Birliği Uyum Sürecinin Türkiye Ekonomisine Etkileri: (1980-2006)Değişen dünya düzeni sonucu ortaya çıkan ve 80' li yıllarda hız kazanan küreselleşmeylesınırları ortadan kalkarak tek bir pazara dönüşen dünyada, bölgesel bütünleşme süreci de hızkazanmıştır.Bölgesel bütünleşme hareketleri içinde diğerlerinden ayrılan en başarılı örnekAvrupa'daki AB oluşumudur.Avrupa Birliği, nitelik olarak, diğer bütünleşme hareketlerinden ayrılır. Şöyle ki ;Avrupa Birliği bünyesindeki devletlerin varlıklarına saygı gösterirken, diğer taraftan budevletlerin yetkilerinin bir kısmını uluslar üstü bir kuruma devretmeleri sonucunda uluslarüstü bir niteliğe kavuşmuştur. Bu fark, Birliği benzerlerinden ayıran en önemli özelliktir. Aynızamanda belirlenen ortak siyasi ve ekonomik politikaların tüm üyeler tarafındanbenimsenmesi tamamen olmasa da ülke sınırlarının kaldırılmış olması, büyük oranda ortakpara birimine geçişin sağlanması, ortak bir bayrak ve bir başkentin varlığının kabulü ilebirlikte Birliğin, ilerideki oluşum şeklinin Avrupa Birleşik Devletleri olacağına yönelikintibalar sezmek pek mümkün gözükmektedir.Avrupa ile aynı coğrafyada yer alan Türkiye'de ekonomik siyasi ve sosyal nedenlerdendolayı 1959'dan bu yana AB'ne dahil olma yönünde uğraş vermektedir.Şu anda Türkiye'ninbu yoldaki kazanımları, Ankara Antlaşması sonucu oluşturulan ve Katma Protokol ile sınırlarıbelirlenen GB çerçevesinde ortak üyelikten ibarettir.Bu çalışmada AB uyum sürecinde Türkiye ile AB arasındaki ilişkiler kronolojik olarakdeğerlendirilerek ayrıca teorik kısımlara yer verilerek Türkiye'nin genel ekonomik durumuçerçevesinde GB'nin ve Euro'nun Türkiye ekonomisine etkileri değerlendirilmeyeçalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARYEffects of The European Union Adaptation Process on Turkish Economy: (1980-2006)Globalization is a result of changhing world system and with the 80?s this changing picked upspeed. All Wordl?s borders dissapeared and world changed into a single market nonethelessregional integration process was picked up speed. EU is the most successful regionalintegration process.EU separates from other integration processes by its quality. To the effect that, with theshowing respect to EU members, as a result of assigning some duties of these countries to asupranational association, these countries reaches supranational attribute. This difference isthe most important feature of EU which separates EU from the others. At the same time, thecommon political and economic policies are adopted by all nations and some parts ofcountry?s borders were being removed. Also with the big rate of transition to commonmonetary unit and in the near future with acceptance of common flag and capital; union?sfuture formation is going to become visible; Europe United States.Turkey which is at same geography with the EU; attending to be a member of EU 1959by political and social reasons. Currently Turkey?s earnings on this road is that; commonmembership within the Customs Union which constituted after Ankara Agreement anddefined boundaries with the Additional Protocol.In this study, the relations between EU and Turkey in adaptation process evaluatedchronologically. Also by giving way to theoretical divisions; within the Turkey?s generaleconomic condition, Custom Union?s and Euro?s effects to Turkish economy appraised.