Kredi kartı kullanımını etkileyen sosyo-ekonomik faktörlerin analizi: Burdur ili örneği
An analysis of socio-economic factors effecting credit card usage: An axample of Burdur city
  1. Tez No: 187382
  2. Yazar: NİLAY KÜKRER
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. SELİM ADEM HATIRLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Kredi Kartları, Logit, Tüketim, Credit Cards, Logit, Consumption
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
ÖZETKRED KARTI KULLANIMINI ETK LEYEN SOSYO-EKONOM KFAKTÖRLER N ANAL Z : BURDUR L ÖRNEĞNilay KÜKRERSüleyman Demirel Üniversitesi, ktisat BölümüYüksek Lisans Tezi, 81 sayfa,Nisan 2006Danışman:Doç.Dr.Selim Adem HATIRLIBu çalışmada, bankacılık sektörünün en aktif ve stratejik finansal enstrümanlarındanbiri olan kredi kartları incelenmiştir. Bu çalışmanın amacı, kredi kartlarının dünyadaki veTürkiye'deki tarihsel gelişimi ile birlikte tüketicilerin kredi kartı sahipliğini etkileyenfaktörlerin belirlenmesidir.Burdur ilinde yaşayan ailelerin kredi kartı kullanımı tercihlerini etkileyen başlıcasosyo-ekonomik faktörlerin analizi amaçlanmıştır. Bu amaçla, Logit modeli kullanılmış veailelerle yapılan anketlerden elde edilen veriler kullanılarak model tahmin edilmiştir.Analiz sonuçlarında ailelerin aylık toplam tüketim harcaması ve kredi kartı harcamasısırasıyla, 206 175 YTL ve 131 580 YTL olarak belirlenmiştir.Araştırma sonuçlarına göre,gelir seviyesi arttıkça kredi kartı kullanımı yaygınlaşmaktadır. Modeldeki açıklayıcıdeğişkenlerden ortalama aile genişliği, kişinin ortalama yaşının 34 ve üzerinde olması vemedeni durumu dışındaki değişkenlerin tamamı beklenen işarete sahiptir. Buna göre, kişininaraba sahibi olması, eğitim durumunun lise ve daha yüksek bir düzeyde olması ve kredi kartıkullanan kişinin cinsiyetinin erkek olmasıyla kredi kartı kullanımı arasında pozitif yönlü ilişkiolduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTAN ANALYSIS OF SOCIO-ECONOMIC FACTORS EFFECTINGCREDIT CARD USAGE: AN EXAMPLE OF BURDUR CITYNilay KÜKRERSuleyman Demirel University, Department of EconomicsPh. D, 89 pages, April 2000Supervising: Assoc. Prof. Dr. Selim Adem HATIRLIIn this study, the credit cards which are the most active and the most strategicinstrument of the banking sector have been examined. The aim of this study is to determinethe factors affecting the consumers? ownership of credit cards with the historical developmentof credit cards around the world and in Turkey.It is aimed to analyze the main socio-economic factors affecting the preference of thecredit card use of the families living in Burdur city. With this aim, logit model is used and themodel is estimated using the data of the survey applied to the families.In the results of the analysis, total consumption expenses and credit card expenses aredefined respectively as 206 175 YTL and 131 580 YTL. According to the results of theresearch, as the level of income increases, the use of credit card becomes prevalent. Thevariables have the expected signs; except for explanatory variables such as the average familybroadness, the average age of the person being 34 and older and the marital status. Withrespect to this, there is a positive relationship between owning a car, having high school orhigher education level, being a male and the use of credit card.