Türk vergi sisteminde katma değer vergisi istisna ve iadelerin uluslararası taşımacılık uygulaması
Exemptions and returns of value added tax in Turkish taxation system an application of international transportation
- Tez No: 187380
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. İSMET TİTİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Türk Vergi Sistemi, Katma Değer Vergis, stisna ve ade, hracat-Döviz, Uluslararası Taşımacılık, Turkish Taxation System, Value Added Tax, Exemption and Return, Exports-Foreign Exchange, International Transportation
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 168
Özet
ÖZETTÜRK VERG S STEM NDE KATMA DEĞER VERG SST SNA VE ADELER NULUSLARARASI TAŞIMACILIK UYGULAMASIKudbeddin ŞEKERSüleyman Demirel Üniversitesi, şletme BölümüYüksek Lisans Tezi, 159 sayfa, Haziran 2006Danışman: Yrd. Doç. Dr. smet T T ZBu tezin amacı, Türk Vergi Sisteminde Katma Değer Vergisi stisna veadelerine ilişkin usul ve esaslar dikkate alınarak, Uluslararası Taşımacılıkta adeProsedürünün işleyişini belirleyen etmenleri tespit etmektir.Katma Değer Vergisi, genel tüketim vergilerinin en modern hali olup 1985tarihinde Türk Vergi Sisteminde uygulamaya konulmuştur. Katma Değer VergisiAvrupa Birliği ile dolaylı vergilerin uyumlaştırılması yönünde atılmış önemli biradımdır. Katma Değer Vergisinde ihracatı ve döviz kazandırıcı faaliyetleri teşvik içinbazı istisna ve iadeler getirilmiştir.Uluslararası taşımacılıkta dış ticarete konu fiziksel malların yurt dışına sevkedilmesinde aracılık edilmekte, yapılan faaliyet sonucunda işletmelerin Katma DeğerVergisi iadesi talep etme hakkı doğmaktadır.Son olarak, uluslararası taşımacılıkta işletmeye finansman kaynağı olarak geridönmesi gereken iadenin vergi dairesinden en kısa süre içinde talebini belirleyenetmenlerin; işletmenin iadeye konu olan işlemler için gerekli olan tevsik edicibelgeleri süresinde düzenlemek ve onaylatmak, iadeye hak kazanılan miktarın doğrubir şekilde tespit edilmesi, faaliyet-talep-dönem bütünleşmesi olduğu sonucunavarılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTEXEMPTIONS AND RETURNS OF VALUE ADDED TAXIN TURKISH TAXATION SYSTEMAN APPLICATION OF INTERNATIONAL TRANSPORTATIONKudbeddin ŞEKERSüleyman Demirel University, Departmant of Business Administration,Master Thesis, 159 pages, June, 2006.Supervising Professor: Asst. Prof. smet T T ZThe objective of this thesis is to identify the factors which determines thefunctioning of the Return Pocedure in International Transportation, taking intoconsideration the methods and principles concerning the Exemption and Returns ofValue Added Tax in the Turkish Taxation System.Value Added Tax is the most modern type of the overall consumption taxesand was put into practice in the Turkish Taxation System in 1985. Value Added Taxis an important step taken towards the harmonization of the indirect taxes withEuropean Union. In the Value Added Tax, some exemptions and returns have beenimposed in order to encourage exports and foreign exchange- bringing operations.In international transportation, one acts as an intermediary in the shipment ofphysical goods subject to foreign trade to foreign countries and companies areentitled to claim a Value Added Tax return as a result of the operations carried out.Finally, its is concluded that the factors which determine the claim from thecompetent tax Office the return which is required to return as afinancing resource forthe company as soon as possible are to issue and casue to legalize any confirmativedocuments as required for the operations of the company subject to return, todetermine the amount entitled for return in an accurate manner and to integrate theoperation, the claim and the term.