Bireysel kredi kullanımında hanehalkı davranışları ve sosyo-iktisadi etkileri
Household behavior and socio-economic effects of using personal loan
  1. Tez No: 310928
  2. Yazar: NESLİHAN KILINÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FAHRİYE ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Bireysel Kredi, Tüketici Kredisi, Kredi Kartı, Hanehalkı Borçlanması, Lojistik Regresyon, Personal Loan, Consumer Credit, Credit Card, Household Indebtedness, Logistics Regression
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Teorisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Türkiye'de son yirmi yılda yaygınlaşan bireysel kredi kullanımı, hanehalkının finansal kesime olan borcundaki artışını da beraberinde getirmiştir. Artan hanehalkı borçlanması, sosyal ve ekonomik açıdan çeşitli riskler içermektedir. İyi yönetilemeyen hanehalkı borçlanması bir taraftan talep ve finansal kuruluşların bilançosu kanalıyla ekonomiyi etkilerken, diğer taraftan bireylerin sosyal çevresinde güven ve itibar kaybına uğramasına neden olmaktadır. Bu açıdan artan hanehalkı borçlanmasında, olası risklerin tahmini ve yönetimi için bireysel kredi talebini etkileyen faktörlerin tespiti önem kazanmaktadır.Türkiye'de bireysel kredi kullanımını etkileyen faktörlerin tespit edilmesi amacıyla hazırlanan bu çalışmada; öncelikle tüketim teorileri ve Türkiye'de hanehalkı sosyal ve iktisadi özellikleri incelenmiştir. Çalışmanın uygulama bölümünde ise BDDK verilerine göre Türkiye'de bireysel kredi kullanımının en yoğun olduğu üç il; İstanbul, Ankara ve İzmir`de anket çalışması uygulanmıştır. Anket verilerinin analizi için Eviews programı aracılığıyla lojistik regresyon modeli kullanılmıştır. Analiz sonuçlarına göre; yaş, cinsiyet, medeni durum, çocuk sayısı, varlık birikimi, yerleşim yeri gibi faktörler bireysel kredi kullanımını etkilemezken, bireylerin başka bir kaynaktan borçlanabilmesi, faizlerin yüksek bulunması, dini kaygılarla kredi kullanımının tercih edilmemesi, kredi kullanarak peşin mal ve hizmet alımından yararlanma isteği, hanehalkı içinde karar alma sürecinde etkin olan bireylerin eğitim durumu ve hanehalkının gelecek gelir beklentisinin bireysel kredi kullanım davranışını etkilediği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The personal loan utilization which became widespread in recent twenty years period of time in Turkey brought with the increase in the debt of the household to the financial section. Increasing household indebtedness contains various risks both socially and economically. Household indebtedness which could not be managed properly not only influence the economy through the balance sheet of the demand and balance sheet of the financial institutions but also causes the loss of confidence and consideration in the social environment of the individuals. In this respect, the determination of the factors affecting the personal loan demand is important for the estimation and management of the potential risks.In this study which is prepared for the purpose of determining the factors affecting the personal loan utilization in Turkey; first of all the consumption theories and the household social and economical characteristics are examined in Turkey. In the application section of the study, according to the BRSA data, the survey study is applied in Istanbul, Ankara and İzmir which are there provinces with the most intensive personal loan utilization in Turkey. The logistics regression model is used through E-views program for the analysis of the survey data. According to the analysis results; while the factors such as age, gender, marital status, number of children, asset accumulation, settlement place do not affect the personal loan utilization, it is seen that getting indebted by the individuals from another source, high interest rates, not preferring to the credit usage due to the religious concerns, request of benefiting from the commodity and service purchase in advance by means of utilizing credits, educational status of the individuals who are effective in the decision making process and the future income expectation of the household affect the personal loan utilization behavior.