Anadolu Selçuklu devleti ve beylikler döneminde Uluborlu
Uluborlu in term of Anatolian Seljuk state and principalities
- Tez No: 187393
- Danışmanlar: PROF.DR. KEMAL GÖDE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Uluborlu, Anadolu Selçuklu Devleti, AnadoluBeylikleri, I. Gıyaseddin Keyhüsrev, Hamidoğulları, mimari, Uluborlu, Anatolian Seljuk State, Anatolian Principalities, I.Gıyaseddin Keyhusrev, Hamidogulları, architecture
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Anadolu Selçuklu Devleti ve Beylikler Döneminde Uluborlu ilçesininönemini anlatmak amacıyla yaptığımız bu çalışma dört bölümden oluşmuştur.Birinci bölümde; Anadolu Selçuklu Devleti zamanına kadar Uluborlu'dayaşayan devletler, Uluborlu'nun Tarih boyunca aldığı isimler hakkında bilgiverilmiştir.İkinci bölümde; Anadolu Selçuklu Devleti zamanına kadar Uluborlu'dakisiyasi ve kültürel faaliyetler anlatılmış, özellikle I. Mesud, I. Gıyaseddin Keyhüsrev,II. Gıyaseddin Keyhüsrev, II. İzzeddin Keykavus dönemlerinde Uluborlu'da geçenolaylar üzerinde durulmuştur. Anadolu Selçuklu Devleti'nden kalan mimari eserlerede bu bölümde yer verilmiştir.Üçüncü bölümde; Anadolu Beylikleri zamanında Uluborlu'daki siyasi vekültürel faaliyetler anlatılmış, özellikle Hamidoğulları dönemi ve bunlardan kalanmimari eserler hakkında bilgi verilmiştir.Dördüncü bölümde ise; sonuç, kaynakça ve ekler kısmı yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis, that is prepared to point out the importance of Uluborlu in time ofAnatolian Seljuk State and Anatolian Principalities, consists of four main parts.In the first part; the information about the states, that had lived in Uluborluuntil the term of Anatolian Seljuk, is given.In the second part; it is mentioned about the political and cultural activities.Especially, I. Mesud, I. Gıyaseddin Keyhusrev, II. Gıyaseddin Keyhusrev and II.Izzeddin Keykavus terms and their important events are pointed. Also, architecturalconstructions, that are constructed by Anatolian Seljuk, are told about in this section.In the third part; the cultural and political activities in term of AnatolianPrincipalities are mentioned. Especially, information about the term ofHamidogulları and their architectural constructions are given.The fourth part; includes cocnlusion, bibliography and appendix section.