Sütçüler masalları üzerine bir inceleme
A research about Sütçüler tales
- Tez No: 187402
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MEHMET ÖZÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Sözlü Kültür Mirası, Masal, Yeni Eserler Üretmek, Verbal Culture Inheritance, Tale, Procuding New Words
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 358
Özet
ÖZETSÜTÇÜLER MASALLARI ÜZER NE B R NCELEMESeher DEM RBAŞSüleyman Demirel Üniversitesi, Türk Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi,354 sayfa, Haziran 2006Danışman: Yrd. Doç. Dr. Mehmet ÖZÇEL KBu tezin amacı, sözlü kültür ürünü olan masalları derlemek, yazıya geçirmek vebunları ilmi bir metotla incelemektir. Çalışmanın temel çıkış noktası çağdaş dünya ülkeleriarasında şahsiyetli bir yer almak ?önce kendimiz kalabilmekle? mümkün olacağı gerçeğidir.Milletimizin tarih boyunca oluşturduğu zengin ve renkli bir kültür vardır. Bu kültürden yanigelenekten faydalanmazsak yeni eserler ortaya koyamayız. Dolayısıyla edebiyatta geleneğiortaya çıkarmak, ondan faydalanmak yeni ve orijinal eserler üretmeyi kolaylaştırmak içingerekmektedir.Çalışmada Sütçüler ilçesinden derlenen 70 masal Thompson metoduna göre (Tarihi -Coğrafi metot) incelenmiştir. Bu metot ışığında çalışmada doğruluğu teyit edilen sonuçlarışöyle sıralayabiliriz;lk olarak, bu çalışma bir saha araştırmasıdır. Teze alınan 70 masalın tamamı orijinalolup, bizzat kaynak şahsın yanına gidilerek teyple tespit edilmiştir.kinci olarak, 19 yeni masal tipi tespit edilmiştir. Böylece Anadolu masallarının tipsayısı çalışmamızla biraz daha artmıştır.Üçüncü olarak, kaynak şahıslar hakkındaki bilgiler Antropoloji metodu esas alınarakverilmiştir. Böylece anlatıcının eğitimi, yetişmesi, masal geleneğinin nasıl geliştiği v.s gibihususlar belirtilmiştir.Dördüncü olarak, masal metinlerinde coğrafya ve iklimin etkisi ortak unsurlarla tespitedilmiştir.Beşinci olarak, formeller yönüyle masalların zayıfladığı görülmüştür. Bu da hızlagelişen teknolojinin sözlü kültüre etkisi olarak değerlendirildi.Sonuç olarak her geçen gün biraz daha kaybolan bu sözlü kültür mahsullerinden 70masalı çalışmamıza alarak, bunları hem ölümsüzleştirmiş hem de gelecek nesle bir kültürmirası bırakmış olduk.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTA RESEARCH ABOUT SÜTÇÜLER TALESSeher DEM RBAŞSüleyman Demirel University, Departmant of Turkish Language and Literature MA,354 pages, June 2006Supervisor: Asst. Prof. Dr. Mehmet ÖZÇEL KThis thesis?s aims are to collect the tales, product of oral culture, to write themdown and to research them with a scientific method. The main starting point of this studyis the fact that to have a qualified place among contemporary world countries is possiblewith staying with ourselves before all else. There is a rich and coloured culture that ournation has formed during history. If we don?t make use of this culture tradition, we can?tcreate new works. So, to expose tradition in literature is required for benefitting from it andfacilitating to produce new orijinal works.In this study, 70 tales collected from Sütçüler town have been researched inaccordance with Thompson method (Historical- Geographical metod). In the light of thismethod, we can list the results, the truth of which has been certified in the study;First of all, this study is a field research. All 70 tales included in the thesis areorijinal and determined by going to story-teller in person with a type recorder.Secondly, 19 new tale type has been determined. So, the number of Anotolian taletypes is increased thanks to our study.Thirdly, the information about story-teller is given based on Antropology method.So, some points such as the teller?s education, bringing up, how the tale tradition has beendeveloped etc. is completely defined.Fourthly, the effect of geography and climate is determined with commoncomponents in tale texts.Fiftly, it?s seen that tales have been weakened in point of formels. And it isconsidered as the effect of rapidly developing tecnology on verbal culture.As a result, by including 70 tales of this verbal culture products that has beendisappearing from day to day a bit more in our study, we enable both to make themimmortal and to leave a culture inheritance to next generation.