Sütçüler (Isparta) yöresi'nin odun dışı orman ürünleri
Non-wood forest products of Sütçüler dıstrıct (Isparta)
- Tez No: 185484
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HÜSEYİN FAKİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Odun dışı orman ürünleri, Yerel Kalkınma, Sütçüler, Isparta, Non-Wood Forest Product, Regional Development, Sütçüler, Isparta
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Son yıllarda orman kaynaklarından üretilen odun hammaddesinin yanında odun dışıorman ürünlerine yönelik talep gittikçe artmaktadır. Bu talep artışı yalnız ticarikazançların değil özellikle orman köylüleri başta olmak üzere yerel ihtiyaçlarınkarşılanmasında önemli bir rol oynamaktadır. Bu bağlamda gerek ülkemizde gerekseSütçüler Yöresi'nde var olan odun dışı bitkisel orman ürünleri potansiyelinin vedeğerlendirme olanaklarının belirlenmesi ekonomik, sosyal ve çevresel yönden pekçok yarar sağlayacaktır.Yapılan bu çalışma ile Sütçüler Yöresi'ndeki , gıda, tıp ve eczacılık başta olmaküzere kimya, boya, kozmetik gibi değişik sanayi alanlarında odun dışı orman ürünüolarak kullanılan bitki taksonları belirlenmiştir. Bölgedeki veri yetersizlikleri bir çokodun dışı bitkisel orman ürünlerinin gerçek durumunu ve potansiyelini belirlemeyigüçleştirmektedir. Bununla birlikte mevcut bilgiler ışığında uygun birkaç işletmecilikuygulaması bulunmakla birlikte, türlerin sürdürülebilir olmayan üretim veyararlanmaların yapıldığı görülmektedir.Çalışma sonucunda, 32 familya 56 cinse cinse ait 70 odun dışı bitkisel orman ürünütespit edilmiştir. Bu bitki taksonlarının önemli botanik özellikleri, araştırmaalanındaki yayılışları, yetişme yeri istekleri, yetiştiği yükseltileri, odun dışı ormanürünü olarak kullanılan kısımları, çiçeklenme ve meyve olgunlaşma zamanları vebunların toplanma zamanları, taşınmaları, depolanmaları, kesim yöntemleri,kimyasal içerikleri, kullanım alanları, endemik olanlarının belirlenmeleri ve yerelhalka ve ekonomiye katkıları konularında bir veri tabanı oluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
Recently, there has been demand for non-wood forest products. This demandincrease plays an important role in both commercial benefits and regional economicdevelopments. For this reason, it is important to investigate the availability and theusability of these products for economic, social and enviromental aspects.In this study, non-wood vegetal forest products, grown in Sütçüler Region, that canbe used in medicine, food, chemical, paint and cosmetic industry will be determined.Lack of information on data makes difficult to unveil the condition and potential ofnon-wood vegetal forest products. Further more, it seems that nonsustainableproduction and use of these plants have been practiced besides couple of goodmanagement practices.70 specimens which belong to 56 genera and 32 families were identifed. In additionto that, a database which includes botanical properties of plant taxa, distribution inthe region of plant taxa, habitat, altitude, usable parts, florescense and pulp ripeningtime, harvesting time, transport, storage, harvest methods, applications, chemicalcompounds, determination of endemics, benefits of regional and national weredesigned.