Tanzimat dönemi ahlak öğretimi
Moral education in Tanzimat era
- Tez No: 187405
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SAADETTİN ÖZDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Tanzimat, ahlâk, eğitim, formal, informal, basın, Tanzimat, moral, education, formal, informal, press
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
ÖZETTANZ MAT DÖNEM AHLÂK ÖĞRET M(1839-1876)Mehmet GENÇCANSüleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler EnstitüsüFelsefe ve Din Bilimleri Anabilim DalıYüksek Lisans Tezi, 96 Sayfa, Eylül - 2006Danışman: Yrd. Doç. Dr. Saadettin ÖZDEM RTürk Eğitim tarihinde Tanzimat dönemi önemli bir dönüm noktasıdır. Tanzimatdöneminde Batı'ya açılma en belirgin olarak eğitim sahasında gerçekleşmiştir.Bu araştırmada 1839-1876 yılları arasında ahlâk öğretimi ile ilgili yapılan uygulamalarhakkında bilgi vererek, o dönemin belirgin özelliklerini ortaya koymaya çalışacağız.Günümüz eğitim-öğretim kurumlarının temelleri bu anlamda Tanzimat Dönemi'ndeatılmıştır. Bu dönemde iki tür eğitim-öğretim yapılıyordu. Bunlardan biri batı tarzımekteplerdir. Diğeri ise medrese, tekke ve diğer eğitim mekanlarındaki eğitimdir.Tanzimat döneminde ahlâk öğretimi örgün ve yaygın eğitim kurumlarında formal veinformal olarak gerçekleştiriliyordu. Aynı zamanda yazılı basında ahlâk konulu yazılarneşrediliyor ve kitaplar yazılıyordu.Sonuç olarak günümüz okullarındaki ahlâk eğitim anlayışı ve uygulamalarınınTanzimat Dönemi eğitim anlayış ve uygulamalarından etkilendiği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMoral Education in Tanzimat Era(1839-1876)Mehmet GENÇÇANSüleyman Demirel University, The nstitute of Social SciencesDepartment of Philosophy and Religious SciencesMaster Thesis, 96 Pages, September -2006Supervision: Asst. Prof. Dr. Saadettin ÖZDEM RTanzimat is an important turning point in the history of Turkısh Education. Theinteraction with the Western world in Tanzimat has occured most obviously in the area ofeducation.In this research we try to point out the characteristic features of this period bypresenting information concern applications done about moral education between the years1839 and 1876.The basis of today?s educational institutions have been formed in the Tanzimat Era.There were two kinds of Education in this era. One of them was the schools in the Westernstyle and the others were Medreses, Tekkes and other autodidact educational instituons.Moral Education was being applied as formal and informal at schools and otherautodidactict institutions in the Tanzimat Era. At the sametime writing about moral werebeing written in the press and books about moral were being published.As a result it can be said that present schools understandings and applications havebeen affected by the understandings and applications of Tanzimat Era.