II. Abdulhamit Dönemi ahlâk kitapları (Risâle-i Ahlâk, İlm-i Ahlâk ve Bergüzâr-ı Ahlâk) üzerine bir inceleme
A research on moral books (Risale-i Ahlâk, İlm-i Ahlâk, Bergüzâr-i Ahlâk) at the period of the 2nd Abdulhamit
- Tez No: 239695
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SAADETTİN ÖZDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: II. Abdülhamit, Ahlak, Eğitim, Öğretim, Ahlak kitapları
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
II. Abdülhamit dönemi eğitim tarihimiz açısından önemli bir dönüm noktasıdır. Tanzimat döneminde başlayan eğitimde yenileşme çalışmaları bu dönemde de devam etmiştir. Yapılan yenilikler arasında iptidâi okullarının yeniden düzenlenmesi, rüşdiye okullarında ve idadilerde okullaşmanın arttırılmasına yönelik çalışmalar dikkat çekmektedir. Yapılan tüm düzenlemelere rağmen ahlak eğitimi müfredattaki yerini hep almıştır.O dönemin ahlak eğitim anlayışını anlamak için, yazılan ahlak kitaplarının incelenmesinin doğru bir yaklaşım tarzı olacağını düşünmekteyiz. Özellikle örgün eğitimde okutulan kitapların incelenmesi öncelik arz etmektedir. Bu nedenle yapılan bu araştırmada II. Abdülhamit dönemi örgün eğitim kurumlarında okutulan ahlak kitaplarından örnekler incelenmiştir, böylece dönemin eğitim anlayışı özellikle de ahlâk eğitimi hakkında da fikir sahibi olunmaya çalışılmıştır.Çalışmada ilköğretim ve ortaöğretimin ele alınmasının nedeni ise, imparatorluğun yükseköğretimden çok eğitimin ilk basamağı olan ilköğretime daha fazla önem vermesidir.Günümüz ahlak öğretimi çalışmalarının temellerini oluşturan II. Abdülhamit dönemi ahlak kitaplarını eğitim bilimleri çerçevesinde incelemeye çalıştığımız araştırmamız, günümüz din eğitimi ve ahlâk eğitimi ile ilgili problemlerin çözümüne katkı sağlamayı amaçlamaktayız.
Özet (Çeviri)
2nd Abdulhamit period is a milestone in terms of our education history. Reform studies starting with Tanzimat continues at that period too. Among the reforms, regulation of primary schools, increasing of number of secondary schools and high schools are noticed. All these regulations are still exist in moral education Schedule.In order to understand the attitude on moral education of this period, written moral books should be examined. Especially investigation of books taught of secular school must be prior to. For this reason, this research, examples from moral books which were taught at secular schools in 2nd Abdulhamit period are investigated, so attitude on moral education in this period tried to be figured out. Since the Ottoman Empire had focused particularly on elementary and secondary education rather than higher education in the final times of the empire.We think that our research on moral books which were taught at secular schools in 2nd Abdulhamit period will be a guide for problems of todays religious education.