İslam Ceza Hukukunda mağdur
The victim in the İslamic Criminal Law
  1. Tez No: 187411
  2. Yazar: ÜNAL YERLİKAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. TALİP TÜRCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Hukuk, Religion, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Ceza Hukuku, slam Ceza Hukuku, slam CezaYargılaması Hukuku, Mağdur, Suç, Hukuki Değer, Criminal Law, Islamic Criminal Law, Islamic CriminalJudgement Law, Victim, Crime, Juridical Value
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
ÖZETSLAM CEZA HUKUKUNDA MAĞDURÜnal YERL KAYASüleyman Demirel Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Temel slamBilimleri Bölümü, Yüksek Lisans Tezi, 152 Sayfa, Ağustos 2006.Danışman: Doç. Dr. Talip TÜRCANBu çalışmanın amacı, ceza uyuşmazlığının tarafı olan suç mağdurunun nasıltanımlanabileceği, bu tanımlamanın hangi önkoşulların varlığına bağlı olduğu veyapılacak tanım çerçevesinde kimlerin suç mağduru olarak tespit edilebileceğisorununu ele almaktır. Ayrıca, suç mağduru olarak tespit edilen süjenin, ceza veyargılama hukuku açısından konumunun tespiti de amaçlanmaktadır.Ceza hukukunda suç mağdurunun varlığı, ceza normları yoluyla korunanhukukû değerlerin varlığını zorunlu kılmaktadır. Bu bağlamda, slam Ceza Hukukunormlarınca korunan ve suçla ihlal edilen hukukû değerin sahibi, suç mağduru olarakbelirlenebilmektedir. Suç mağdurunun tespitinde, ceza normlarının yer ve kişibakımından geçerliliği de belirleyici bir unsurdur. slam Ceza Hukukunda suçmağduru, günümüz hukuk sistemleri ile mukayese edildiğinde, mülkûlik ve yarımülkûlik olarak adlandırılabilecek sistemler çerçevesinde belirlenebilmektedir.slam Ceza Hukukunda mağdurun rızasına ve sıfatına bir takım hukukûsonuçlar bağlanmaktadır. Şahsû davaya konu suçlarda, mağdurun rızası, cezasorumluluğunu kısmen veya tamamen kaldıran hukukû bir sebep olarakdeğerlendirilirken; mağdurun sıfatı ise, cezaların hafifletilmesine etki eden hukukûbir unsur olarak değerlendirilmektedir.slam Ceza Yargılaması Hukukunda, uyuşmazlıklarının hangi usulçerçevesinde yargı konusu edileceği, mağdurun toplum veya muayyen bir şahısolarak tespitine bağlıdır. Buna göre mağduru toplum olan uyuşmazlıklar kamu davasıyoluyla; mağduru muayyen bir şahıs olan uyuşmazlıklar ise, şahsû dava yoluyla yargıkonusu edilebilmektedir. Bu farklılığa bağlı olarak şahsû davanın konusu olanuyuşmazlıklarda mağdura, af ve sulh yetkisi tanınmaktadır.Son olarak slam Ceza Hukukunda, diyet, tazminat ve aynen iadeyle ilgilihukukû düzenlemelerin yanında, özü itibariyle cezaların şahsûliği ilkesiyle ters düşenkasâme ve âkıle müesseseleri yoluyla da mağduriyetin kısmen veya tamamengiderilmeye çalışıldığı görülmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTTHE VICTIM IN THE ISLAMIC CRIMINAL LAWUnal YERLIKAYASuleyman Demirel University, Institute of Social Sciences, Department of BasicIslamic Sciences, Master Thesis, 152 pages, August 2006.Supervising: Assoc. Prof. Dr. Talip TURCANThis study aims to deal with problems such as in what way defining thevictim who is the part of criminal conflict, which preconditions this definition coversand whom to determine as a victim in the frame of the definition to be made. Inaddition, establishing the position of the subject determined as a victim in terms ofcriminal and judgement law has also been targeted.Existence of the victim in criminal law necessitates the presence of juridicalvalues protected by criminal norms. In this context, the owner of juridical valueviolated through crimes and protected by the norms of Islamic Criminal Law hasbeen able to determined as the victim. In determining the victim, the validity ofcriminal laws from the stand point of place and person is a distinctive element aswell. The victim in Islamic Criminal Law, compared to the law systems of today, canbe determined in the frame of the systems that can be called as territoriality andpartial territoriality.Some juridical conclusions have been attached to the consent and quality ofthe victim in Islamic Criminal Law. In crimes that are subject of personal trials,while the consent of the victim is evaluated as a juridical reason which abolishes thecriminal responsibility partially or totally, the quality of the victim is evaluated as ajuridical element that affects the extenuation of the penalties.In Islamic Criminal Judgement Law, in what frame conflicts are to be judgeddepends on the determination of the victim as society or any persons. So, the coflicts,the victims of whom are society; as for the coflicts, the victims of whom are anypersons, can be a matter of judgement through personal trials. In connection with thisdifference, the victim is given the authority of amnesty and peace for the conflicts,the topics of which are personal trials.Endly, beside the juridical arrangements related to blood money,compensation and exactly return, it has been observed that the victimization is triedto be removed through kasama and akile institutions which contradict with thepersonality principle of penalty.