İslam Ceza Hukukunda suça teşebbüs
Attempt to the crime in the Islamic Criminal Law
- Tez No: 383586
- Danışmanlar: PROF. DR. SAFFET KÖSE
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: İslam ceza hukuku, suç, ceza, tazir, suça teşebbüs, hukûkî yarar, Islamic Criminal Law, crime, punishment, tazir, attempted crime, legal benefit
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 193
Özet
Suça teşebbüs İslam hukukunda, cezası yasama organına bırakılan tazir tipi suçlardan kabul edilir. Dolayısıyla teşebbüsün niteliği, fâilin durumu, mağdurun karşı karşıya kaldığı zarar gibi çeşitli âmiller göz önünde bulundurularak yasama organı tarafından uygun müeyyideyle cezalandırılır. Çünkü suça teşebbüsün neticesinde ya korunan hukuki bir yararın tehlikeye atılması ya da ihlali söz konusudur. Suçun ya da zarar verici bir eylemin cezasız bırakılması veya bunları önleyici bazı tedbirlerin alınmaması suça meyli olan insanları suç işlemeye teşvik olur. Bu da, ictimai hikmetle bağdaşmaz. İslam hukukunda suça teşebbüsün bilinmediği ya da cezalandırılmadığı şeklinde bir takım iddialar söz konusudur. Bu çalışmada bir taraftan naslar, sahabe tatbikatı ve klasik İslam hukuk literatürü incelenerek suça teşebbüsle ilgili pratiklerin izleri sürülmeye çalışılırken, diğer taraftan bu iddiaların isabetli olup olmadığı araştırılmıştır. Ayrıca İslam hukuk müdevvenatındaki suça teşebbüsle ilgili tespit edilen örneklerden/uygulamalardan hareketle bir takım ilkeler belirlemeye ve bunlardan yola çıkarak da bir teşebbüs teorisi oluşturulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Attempting to crime in Islamic Law is accepted from the tazir type crimes that the punishmets of them are leaved to the legislature. Correspondingly the subject is punished by the legislature with appropriate penal sanctions taking various factors in the account like characteristic of attempting, situation of subject, damage suffered by the wictim. Because, at the conclusion of attemting to crime it is in the case that whether placing at risk or impingement of keeped legal benefit. To be unpunished of crime or damaging action or to be untaken of various preventative precautions means instigating people who are fond of crime to crime. This is not compatible with social wisdom. Some suggestions are in the case like attempting to crime is not known or it is unpunished in Islamic Law. in this study, in one way, pratiques interestred in attempting to crime are researched by analyzing dogmas, practices of Prophet Muhammed's (sav) friends and Classical İslamic Law Literature on the other way these contending claims are explored whether they are true or not. Additionally, by acting with stated examples/applications interested in attempting to crime in İslamic Law Literature, setting some principles and forming attempt theory from these principles is tried in this study.