Alusinin Rühu'l-Meani tefsirinde Adem ve yaratılış kıssası çerçevesinde bir inceleme
Israiliyyat in Alusi's Ruh al-Meani a research on Adem and creation story
- Tez No: 187410
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. BİLAL GÖKKIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Âlûsû, Ruhu'l-Meânû, Âdem, İsrâiliyyat, Alusi, Ruh al-Maani, Adam, Israiliyyat
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
vÖZETALUSİ'NİN RUH'UL-MEANİ TEFSİRİNDE İSRAİLİYYAT ADEM VEYARATILIŞ KISSASI ÇERÇEVESİNDE BİR İNCELEMEMehmet ERGÜNSüleyman Demirel Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Temel İslâm BilimleriAnabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, 102 sayfa, Ağustos-2006Danışman: Yrd. Doç. Dr. Bilal GÖKKIROsmanlı Devleti'nin son dönemlerinde Bağdat'ta yaşamış olan Âlûsû'ninRûhu'l-Meânû adlı tefsirindeki İsrâili rivayetleri, hz. Âdem ve yaratılış kıssasıçerçevesinde incelediğimiz bu çalışmamızın giriş bölümünde; öncelikle İsrâiliyyatkonusunu ele alarak belli başlı tefsirleri bu yönden değerlendirdik. Âlûsû'nin hayatı,eserleri ve ilmi kişiliğini genel hatlarıyla ele aldıktan sonra Hz. Âdem hakkındakutsal kitaplarda verilen bilgileri aktararak bunları karşılaştırdık.Birinci bölümde çalışmamızın esas bölümü olan Âlûsû'nin Ruhu'l-Meânû adlıeserindeki İsrâili rivayetleri -imkânlar ölçüsünde kaynaklarıyla beraber- aktararakmüellifin bunları hangi amaçlarla ve ne kadar sıklıkla eserinde naklettiğinideğerlendirdik.İkinci bölümde ise genel olarak Âlûsû'nin İsrâiliyyata karşı tavrını ortayakoymaya çalıştık.Çalışmamız sonucunda Âlûsû'nin Hz. Âdem ve yaratılış kıssası çerçevesindeİsrâûlû rivayetlere yer verdiğini ama zaman zaman da bu rivayetleri eleştiriye tabituttuğunu görmekteyiz.
Özet (Çeviri)
viABSTRACTISRAILIYYAT in ALUSI?s RUH AL-MAANIA RESEARCH on ADAM and CREATION STORYMehmet ERGÜNSüleyman Demirel University, Institute of Social Sciences, Chair of Islamic StudiesMA Thesis, 102 pages, August-2006Supervisor: Asistant Prof. Dr. Bilal GÖKKIRThe objective of the thesis is to study the Israili narrations on Adam andcreation story of the Qur?an in Âlûsû?s tafsir Ruh al-Maani. Âlûsû lived in Baghdadin Ottoman era. In introduction, the concept of Israiliyat, Adam and Creation storyand Âlûsû's academic life and works, will be introduced in brief.Chapter One is the main chapter of the thesis. In this chapter, Israilinarrations that Âlûsû refers in his Ruh al-Maani will be given in details and thesequence and aim of his use of Israiliyat will be evaluated.Chapter Two is examining Âlûsû?s general attitude towards Israiliyyat.As a conclusion, we observe that Alusi gives place to İsraili narrations in histreatment of Adam and creation story. However he criticizes some of theese İsrailinarrations.