Temettuat defterlerine göre XIX. yüzyıl ortalarında barlanın sosyo-ekonomik yapısı
The social and economic structure of Barla in the middle of the XIX.th century according to the Temettuat registaries
  1. Tez No: 187414
  2. Yazar: MUSTAFA KAZIM KAYHAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. İSMAİL HAKKI GÖKSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Ekonomi, Tarih, Religion, Economics, History
  6. Anahtar Kelimeler: slam Tarihi, Temettuat Defteri, Barla, Sosyo-ekonomik hayat, Islamic History, Temettuât Registrary, Barla, Social and Economic Life
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Osmanlı mparatorluğu'nda Tanzimat'la birlikte yapılan yenilikler arasındayeni vergi düzeni de vardır. Bu vergi düzeninde halkın kazancı esas alınmıştır.Bunun için halkın emlak, arazi, hayvan ve gelirlerinin sayılması öngörülmüştür.Sayım sonucu oluşturulan Temettuat Defterleri günümüzde ait oldukları bölgeninsosyo-ekonomik yapısı hakkında önemli bilgiler vermektedir.şte biz de XIX. yüzyıl ortalarında Barla'nın sosyo-ekonomik yapısını 9779ve 9780 No'lu Barla Temattuat Defterleri'ndeki kayıtlara göre incelemeye çalıştık.?Barla Temettuat Defteri'ne Göre XIX. Yüzyıl Ortalarında Barla'nın Sosyo-ekonomik Yapısı? konulu bu tez üç bölümden oluşmaktadır;Birinci bölümde Barla'nın eski devirlerden Cumhuriyet'e kadar olandönemdeki, tarihû ve coğrafi durumu ile Tanzimat döneminde Osmanlı Devleti'ninyeni mali yapılanması, vergi düzeni ve Temettuat Defterleri hakkında bilgi verdik.kinci bölümde Barla'daki idari ve sosyal yapı hakkında bilgi verilirken Barla'nınnüfusu, sülale adları ve lakaplar ile isimlerini araştırdık. Bununla birlikte Barla'dakimeslek yapısına değindik.Üçüncü bölümde ise Barla'nın ekonomik yapısı üzerinde durduk, Barla'dageçim kaynakları, tarım ve hayvancılık ile mükellef halkın vergisini inceledik.Temettuat Defterlerindeki bilgileri tablolar yaparak konuyu daha anlaşılır halegetirmeye çalıştık.Neticede Barla'nın sosyal, ekonomik ve ticari hayat açısından Anadolu'nunküçük bir kasabası özellikleri taşıdığı sonucuna ulaştık.
Özet (Çeviri)
One of the Tanzimat reforms of the Ottoman Empire was the tax regulation.This new tax regulation was based on people?s incomes. Therefore, governmentdecided to count the people?s properties, lands, animals and earnings. As a result ofthese counting, records called ?Temettuât Registary? were composed and they giveus important information about the social and economic conditions of the towns.In this study, we tried to investigate the social and economic structure ofBarla in the middle of the 19th century according to the records of Barla TemettuâtRegistaries numbered 9779 and 9780.The thesis named as ?The social and economic structure of Barla in themiddle of the XIXth century according to the Temettuât Registary? consists of threechapters. In the first chapter, we give information on the history and geographicalconditions of Barla from the early times to Republic, new fiscal regulations duringthe Tanzimat period, tax reforms and Temettuât Registaries.The second chapter deals with the administrative and social structure ofBarla, particularly population, family names, nick names and professional structure.In the third chapter, we examined the economic structure of Barla, namely the livingsources, agricultural and animal life and taxes of taxpayers. We tried to make the subjectmore understandable by making tableau for the data of the Temettuât Registaries.Finally, we reached the conclusion that Barla has the characteristics of a smalltown of Anatolia in terms of social, economic and commercial life.