9930 numaralı Temettuat defterine göre xıx. yüzyıl ortalarında Eğirdir'in köylerinin sosyal ve ekonomik yapısı
The social and economical structures of the villages of Eğirdir in the middle of the nineteenth century according to the Temettuat registary numbered 9930
  1. Tez No: 187415
  2. Yazar: TAHSİN YEŞİL
  3. Danışmanlar: PROF.DR. İSMAİL HAKKI GÖKSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Tarih, Economics, History
  6. Anahtar Kelimeler: slam Tarihi, Temettuat Defteri, Eğirdir, Sosyo-ekonomikhayat, Islamic History, Temettuât Registrary, Eğirdir, Social and EconomicLife
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Osmanlı mparatorluğu'nda Tanzimat'ın ilanından hemen sonra iktisadi ve malialanda önemli değişiklikler yaşandı. Bütün herkesten gelirlerine eşit, tek tür vergi alınmasıiçin yeni kanunlar çıkarılıp düzenlemeler yapıldı. Vatandaşın vergiye esas mal, arazi,hayvancılık vb. kazancının tespiti için yapılan çalışmalar sonucunda Temettuât defterleriyazıldı. Başbakanlık Osmanlı Arşivi'nde yer alan Temettuât defterleri kayıtlı bulunanyerleşim birimlerinin sosyal ve ekonomik yapıları hakkında önemli bilgiler vermektedir.Bizim yaptığımız bu çalışma 9930 numaralı Eğirdir Temettuât Defterine göre XIX.yüzyıl ortalarında Eğirdir'in köylerinin sosyal ve ekonomik yapısının ayrıntılı bir şekildedeğerlendirilmesidir. 9930 numaralı ?Temettuât Defterine Göre XIX. Yüzyıl OrtalarındaEğirdir'in Köylerinin Sosyal ve Ekonomik Yapısı? adını taşıyan yüksek lisans tezçalışmamız, giriş bölümü dahil dört bölümden oluşmaktadır.Giriş Bölümünde Eğirdir Kazası'nın tarihçesi ilk çağlardan günümüze kadar kısacadeğerlendirilmiştir. Ayrıca Eğirdir Kazası'nın sosyal yapısı hakkında bilgi verilmiştir.Tanzimat Dönemi'nde yapılan mali ve iktisadi alandaki değişikliklerle çalışmamızın anakaynağını teşkil eden Temettuât defterinin kapsamı ve tarihi önemi ile Eğirdir TemettuâtDefteri'nin yazım şekli hakkında bilgi verilmiştir.Birinci bölümde Eğirdir'in köylerinin ekonomik ve sosyal yapısı hakkında, yani köynüfusları, köy adları ve yerleşim yerleri, gelir kaynakları, gelir dağılımı, kullanılan isim velakaplar, meslek çeşitleri ve gelirleri hakkında tablolar yapılarak ayrıntılı bilgiler verilmiştir.kinci bölümde ziraat hayatı ve hayvancılık konuları işlenmiştir. Üçüncü bölümde vergiçeşitleri ve vergi dağılımı hakkında bilgi verilmiştir.Tezimizin ana kaynağı olan 9930 numaralı Eğirdir Temettuât Defteri'nde yer alanveriler ışığında tablolar yapılarak konu daha detaylı bir şekilde değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In the Ottoman Empire after the declaration of the ?Tanzimat?, there had beenimportant changes in economical and financial areas. Through new legistation, arrangementshad been done to take only one kind of equal tax from everybody according to their incomes.As a result of the works to determine the incomes of citizens from goods, land,cattlebreeding, etc. , the Temettuat Registary Records were written. Temettuat RegistaryRecords which were recorded in the Ottoman Archieves of the Prime Ministry giveimportant informations about social and economical structures of the settlement units.This study we?ve done is a detailed evaluation of the social and economicalstructures of the villages of Eğirdir in the middle of the nineteenth century according to theTemettuat Registary Record Number 9930. This master thesis, named as ?The Social andEconomical Structures of the Villages of Eğirdir in the Middle of the Nineteenth CenturyAccording to the Temettuat Registary Numbered 9930?, consists of four sections includingthe introduction.In the introduction section, the history of Eğirdir Province is briefly evaluated fromearly ages till nowadays. In addition, informations about the social structure of EğirdirProvince are also given. Information is given about the content of Temettuat Registary, itsimportance for historical research, its style of writing, which forms the main source of ourstudy as well as the changes were done in financial and economical areas in the period of?Tanzimat ?In the first section, detailed informations are given by making tables about theeconomical and social structures of Eğirdir?s villages, that is to say village populations,village names and settlements, income sources, income distribution, names and nicknamesthat are used, types of jobs and their incomes. In the second section, agricultural life andcattlebreeding subjects are investigated. The third section devoted to the informations abouttax types and tax distributions in the villages.In the light of the information and data of Temettuat Registary, numbered 9930,which is the main source of this study, the subjects were evaluated in detail by makingtables.