Temettuat defterlerine göre XIX. yüzyıl ortalarında Ankara Sancağı Haymanateyn kazasının sosyal ve iktisadî hayatı
Social and economical life of Haymanateyn county of Ankara city according to incomes registers in the middle of 19 th century
- Tez No: 249596
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FARUK SÖYLEMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Haymanateyn Kazası, Temettuat Defteri, Ankara Sancağı, Ziraat, Hayvancılık, Göç, Meslekler, Haymanateyn County, Incomes books, Ankara Sancağı, Agriculture, Livestock, Migration, Jobs
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Bölümü
- Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 159
Özet
Başbakanlık Osmanlı Arşivi'ndeki Ankara sancağına bağlı Haymanateyn kazasına ait 40 temettuat defterinin verdiği bilgiler doğrultusunda hazırlanan bu çalışmada söz konusu kazanın 1844?1845 yıllarına ait sosyo-ekonomik yapısı ortaya konulmuştur. Öncelikle, Haymanateyn kazasının Tanzimat dönemine kadar olan kısa tarihçesi ve Tanzimat dönemindeki mali düzenlemeler sonucu ortaya çıkan temettuat defterlerinin genel özellikleri hakkında bilgi verilmiştir. Daha sonra Haymanateyn kazasında yaşayan hane reislerinin nüfusu, isim ve lakapları, meslekleri ve göç hareketleriyle birlikte gelir durumları da verilerek sosyal yapı ortaya konulmuştur. Kazadaki tarım ve hayvancılığın durumu ortaya konularak Haymanateyn kazasının iktisadî yapısı değerlendirilmiştir. Ayrıca kazaya bağlı tüm köyler tek tek ele alınarak, köylerin 1844?1845 yıllarındaki genel durumları ortaya konulmuştur. Son olarak Tanzimat döneminde ödenen bazı vergi türleri hakkında bilgi verilerek Haymanateyn kazasının ödediği vergi miktarından bahsedilmiştir. Çalışmanın sonundaysa genel bir değerlendirme niteliğindeki sonuç kısmı bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, incomes registers belonged to Haymanateyn county of Ankara Sancağı (Ankara City) have been analyzed. Social and economical structure of mentioned County was tried to introduce according to the information obtained from 40 incomes registers regarding to Haymanateyn County at the Ottoman Archives in Istanbul. First of all, short history of Haymanateyn County up to Administrative Reforms (In 1839) and the information about the general characteristics of incomes books appeared from the result of financial arrangements in Administrative Reforms (in 1839) Time were given. Then, the social structure was introduced by giving population, names, nicknames, jobs and migrations of residence leaders lived Haymanateyn County. The economical structure of Haymanateyn County was evaluated by introducing situation of agriculture and livestock of the County. Besides, general situations of the villages in the years between 1844 and 1845 were introduced by all the villages bound up in the County. Finally the tax amount paid by Haymanateyn County was mentioned by giving information about some tax types paid in Administrative Reforms (in 1839) Time. At the end of this study, there is a result part as a general evaluation.