Sivil Toplum Kuruluşu olarak hemşehri dernekleri ve kentlileşme süreci (Antalya örneği)
Fellov citizen associations as non governmental organizations and the process of urbanization (the case of Antalya)
- Tez No: 187418
- Danışmanlar: PROF.DR. HÜSEYİN BAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Kentleşme, kentlileşme, sivil toplum örgütlerihemşehrilik ilişkileri, hemşehri dernekleri, Urbanization, being urbanized, non governmental organizations, the fellow citizen relationship, fellow citizen associations
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 177
Özet
ÖZETS VL L TOPLUM KURULUŞU OLARAKHEMŞEHR DENEKLER VE KENTL LEŞME SÜREC(ANTALYA ÖRNEĞ )Şaban NATSüleyman Demirel Üniversitesi, Sosyal Bilimler EnstitüsüSosyoloji Bölümü, Yüksek Lisans Tezi,177 Sayfa-Mayıs 2006Danışman: Prof. Dr. Hüseyin BalBu araştırmada sivil toplum kuruluşlarından olan hemşehri derneklerininkentleşme sürecinde bir tampon mekanizması olarak nasıl ortaya çıktıkları veişlevlerinin neler olduğu üzerinde durulmuştur. Bunun için öncelikle sivil toplumörgütleri olgusu ile birlikte göç, kentleşme ve hemşehri derneklerinin işlevleri ortayakonulmuştur.Hemşehri ilişkileri başlangıçta dayanışma eksenlidir. Bu dayanışma zamanlagüç ve çıkar ilişkilerine döner. Hemşehri ilişkilerinin informel yapısı zamanlaformelleşir ve hemşehri dernekleri ortaya çıkar. Başlangıçta hemşehrilik ilişkileritoplumun alt kesimlerinde informel şekilde yaygın olarak gözükürken, zamanlatoplumun üst kesimlerinde bu ilişkinin formelleşmiş şekli görülmeye başlar. şte buçalışmamızda bu iki ilişki biçimi ayrıştırılmaya çalışılmıştır. Türkiye'de yapılanaraştırmalarda gecekondulaşmanın neticesi olarak görülen hemşehrilik ilişkilerininzamanla yok olacağı öngörülmüştür. Fakat hemşehrilik ilişkileri dönüşüm geçirerekdaha da güçlenmiş, informel ilişki biçiminden formel ilişki biçimine dönüşmüştür.Hemşehrilik ilişkileri daha çok şöyle bir seyir izlemektedir. Kente göç yoluile gelenler hemşehrilerini bulurlar ve onların yardımıyla iş ve barınma sorunlarınıçözmeye çalışırlar. Bu insanlar zamanla ekonomik bakımdan iyi konuma gelmeyebaşladıklarında hemşehri derneklerine üye olma eğilimleri artar. Ekonomikbakımdan iyi konuma gelemeyenler ise eski hemşehri ilişkilerini devam ettirirler.
Özet (Çeviri)
ABSRACTFELLOV CITIZEN ASSCIATIONS AS NON GOVERNMENTALORGANIZATIONS AND THE PROCESS OF URBANIZATION(THE CASE OF ANTALYA)Şaban NATSüleyman Demirel University-Institute of Social SciencesDepartment of Sociology-MA Thesis177 pages-May 2006Supervising: Prof. Dr. Hüseyin BALIn this research, it is aimed to make clear how one of the NGO (NonGovernmental Organizations), fellow citizen associations, appear as a buffermechanism in the process of urbanization and what their functions are. To bring upthis, the functions of non governmental organizations, migration, urbanization andfellow citizen associations are put forward.Fellow citizen relationship depends on solidarity at the beginning. Thissolidarity turns into strength and benefit relationship in time. The informal structureof fellow citizen relationship becomes formal and fellow citizen associations appear.While fellow citizen relationship is observed as informal at first in the lower class ofsociety, it is gradually seen that this relation becomes formal in the upper class ofsociety. In this study, the separation of these two forms of relationship is worked on.In the researches done in Turkey, the fellow citizen relationship which appears as theresult of the problem of shanties has been considered to disappear soon. However, ithas been stronger by transformation and it has become a formal relationship ratherthan an informal one.The process of fellow citizen relationship has such a progress; Those whomigrate to cities first find their fellow citizens and they try to cope with the problemsof work and taking shelter by the help of their fellow citizens. Then, these peoplebegin joining and being a member of the fellow citizen associations after they solvetheir economic problems. However, the ones who cannot come to a good economicposition continue their old fellow citizen relationships.