Suça etki eden sosyal faktörler
Social factors that affect crime
- Tez No: 187417
- Danışmanlar: PROF.DR. HÜSEYİN BAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Suç, Hükümlü, Bağımsız Değişken, Sosyal Faktörler, crime, convict, independent variant, social factors
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 167
Özet
IIÖZETSUÇA ETKİ EDEN SOSYAL FAKTÖRLERCUMALİ ATASEVENSüleyman Demirel Üniversitesi, Sosyoloji Bölümü Yüksek Lisans Tezi, X+157 Sayfa,Mayıs 2006Danışman : Prof. Dr. Hüseyin BALBu çalışmanın amacı, sosyal faktörlerin suç üzerindeki etkilerini sosyolojikaçıdan göstermektir.Sosyal faktörlerin suça etkisi konusunun önemine rağmen Türkiye'de bu alandayapılan teorik çalışmaların ve alan araştırmalarının yeterli olmadığı bilinmektedir.Bu çalışmamız teorik ve uygulamalı olmak üzere iki aşamadan oluşmuştur. İlkaşamada; konuyla ilgili kavramlara, suçlu davranışı açıklamaya yönelik teorilere, suçuçeşitli değişkenler açısından inceleyen sosyolojik yaklaşımlara ve Türkiye'de suçlularıngenel özelliklerine yer verilmiştir. İkincisi aşamada, Burdur E Tipi Kapalı Cezaevi'ndeçeşitli suçlardan hüküm giymiş 200 hükümlüden oluşan örneklem grubu araştırılmıştır.Bu çalışma; yaş, cinsiyet, medeni hal, ekonomik düzey, göç, meslek, öğrenim durumubağımsız değişken olarak alınmış; hükümlülere 77 sorudan oluşan soru kağıtlarıuygulanmıştır.Araştırma sonuçlarına göre hükümlülerin ve ailelerinin öğrenim düzeyidüşüktür. Hükümlüler, genel olarak ekonomik durumları düşük ve kalabalık ailelerdengelmektedir. En çok işlenen suçlar adam öldürme ve hırsızlıktır. Hükümlülerinailelerinde ve arkadaş çevrelerinde de suç işlemiş kişiler vardır. Göç eden kişilerinbeklentileri ile karşılaştıkları sorunların farklılaşması sonucu bireyler suçayönelmektedir. Tüm bu sonuçlar ? bireyi suça iten sosyal faktörlerdir. ?şeklindeki genelhipotezimizi desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
IIIABSTRACTSOCIAL FACTORS THAT AFFECT CRIMECUMALİ ATASEVENSüleyman Demirel University, Sociology DepartmentMaster Thesis, 167 pages, may 2006Counselor: Prof. Dr. Hüseyin BALAim of this study is to show the effects of social factors on crime fromsociological point of view.İn spite of importance of social factors? effects on crime, it is known thattheoretical studies and researches on this area aren?t sufficient in Turkey.This study consists of two stages one of which is theoretical and the other ispractical. At the first stage; concepts about the subject, teories tending to explain guiltybehavior, sociological approaches examining crime from the point of various variantsand general features of the criminals in Turkey, are mentioned. At the second stage;sample group of 200 convicts who were sentenced because of different crimes weresearched in Burdur E-Type Closed Prison. In this study question papers including 77questions were applied to the criminals by taking age, sex, marital status, economicallevels, migration, occupation, education level as on independent variant.According to the results of the researches; education levels of the convicts?families and friends are low. Convicts generally come from poor and crowded families.The most common crimes are theft and murdering. There are gulity people amongconvicst? families and friends. As a result of differentiations between the expectationsand problems of immigrants, individuals tend to crime. All these results support thisgeneral hypothesis ?social factors force individuals to commit crime?.