Küresel mali olaylar ve Türk kamu maliyesine etkisi
Global financial events and its effect on the Turkish public finance
- Tez No: 187419
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. RAMAZAN ARMAĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Küreselleşme, Maliye, Türk Kamu Maliyesi, KüreselDinamikler, Küresel Ekonomik Değişim, Küresel Mali Değişim, Globalism, Finance, The Turkish Public Finance, Global Dynamics, GlobalEconomical Change, Global Financial ChangeI
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 232
Özet
ÖZETKÜRESEL MALİ OLAYLAR ve TÜRK KAMU MALİYESİNE ETKİSİMuhammet ŞAHİNSüleyman Demirel Üniversitesi, Maliye BölümüYüksek Lisans Tezi, 221 Sayfa, Ağustos 2006Danışman: Yrd. Doç. Dr. Ramazan ARMAĞANTezin amacı, içinde bulunulan küreselleşme süreci ile birlikte kamu malipolitikalarında ortaya çıkan değişimi irdelemek ve bu bağlamda küreselleşmenin Türk KamuMaliyesindeki uygulama ve politikalara yönelik etkilerini ortaya koymaktır.Küreselleşme süreci ile birlikte ekonomik, mali, sosyal, siyasal, yönetsel, kültürel v.bbirçok alanda köklü değişimler yaşanmaktadır. Böylesi bir değişim süreci, devletin işlevlerive bununla paralel olarak kamu maliyesi politikaları ve uygulamalarında da değişimlere yolaçmaktadır. Dünya genelinde gözlemlenen bu değişim süreci, doğal olarak Türkiye'nin hayatageçirdiği uygulama ve politikalarda da kendini hissettirmektedir.Türkiye'de özellikle 1980 sonrası yaşanan ekonomik serbestleşme politikaları ve budoğrultuda hayata geçirilen ihracata yönelik kalkınma modeli, beraberinde küresel sistemeeklemlenme çabalarını da getirmiştir. Söz konusu bu serbestleşme politikaları, devletin kamumali ve iktisadi politikalarında değişimlere yol açmış ve daha küçük ancak daha etkin birdevlet anlayışı dile getirilmeye başlanmıştır. Uygulamada ise devlette etkinliğin gerçekleşipgerçekleşmediğinin tespiti, küresel sisteme eklemlenme çabalarının başarılı olup olmadığınıntespiti adına önemlidir.Tez üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde; kamu maliyesi ve küreselleşmekavramları ana hatlarıyla işlenerek, kavramsal çerçeve oluşturulmuştur. İkinci bölümde;küresel değişim sürecinin maliye ve ekonomi alanında meydana getirdiği etkilerişlenmektedir. Son bölümde de küreselleşme ile birlikte Türk Kamu Maliyesinde yaşanandeğişim işlenmekte ve bu değişim ile birlikte arzulanan devlette etkinlik söyleminingerçekleşip gerçekleştirilemediği sorgulanmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTGLOBAL FINANCIAL EVENTS and ITS EFFECT ON THE TURKISH PUBLICFINANCEMuhammet ŞAHİNSüleyman Demirel University, The Department of FinancePost-Graduation Thesis, 221 Pages, August 2006Instructor: Assist. Prof. Ramazan ARMAĞANThe aim of the thesis is to study the change occurred in public finance policies besides theprocess of globalism on application and policies in the Turkish Republic Finance.In many fields such as economical, financial, social, political, managerial, cultural, fields, etc.radical changes are experienced during the process of globalism. Such a process of changecauses some changes in the functions of the state and in parallel with this, in the publicfinance policies and its applications. This process of change observed all over the world isnaturally felt in applications and policies Turkey has performed.The economic independence policies have been implemented in Turkey particularly after1980 and the model development intended for export put into practice in this sense havebrought the struggle for the combination with global system, as well. These mentionedindependence policies have caused changes in the public financial and economical policies ofthe state, and a smaller but more efficient state conception has been voiced. In application, onthe other hand, to determine whether the effectiveness of the state actualized is important todetermine if the struggle for the combination with global system is successful or not.The thesis consists of three sections. In the first section, a conceptual frame has been formedby studying roughly the concepts of the public finance and globalism. In the second section,the effects of the process of global change on the fields of finance and economy have beenstudied. In the last section, the change in the Turkish Public Finance with globalism andwhether the desired effectiveness in the state has been achieved through this change has beenexamined.