Ögretmenlerde mesleki tükenmişlik ve örgütsel vatandaşlık davranışı
Burnout and organizational citizenship behaviour of teachers
  1. Tez No: 187448
  2. Yazar: GÜL FUNDA YÜCEL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA YALÇIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Mesleki tükenmişlik, örgütsel vatandaşlık davranışı, eğitim yönetimi, Job burnout, organizational citizenship behavior, educational administration
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
BU çalışmada öğretmenlerde tükenmişlik ile örgütsel vatandaşlık davranışı arasındakiilişki incelenmiştir. Çalışmanın evreni Uşak'ta bulunan 165 ilköğretim okulunda çalışan 1069öğretmen oluşturmaktadır. Çalışmanın örneklemine bu evrenden 42 okulda çalışan 450 sınıföğretmeni alınmıştır. Geri dönüş sayısı 367 öğretmendir. Çalışmada Örgütsel vatandaşlıkdavranışı, tükenmişlik, özgüven, hayat mutluluğu, örgütsel adalet ve demografik özellikleriölçmeyi hedefleyen bir anket uygulanmıştır. Örgütsel Vatandaşlık davranışı ve tükenmişlikarasındaki ilişki; hayat mutluluğu, özgüven ve örgütsel adalet gibi faktörler de hesaba katılarakincelenmiştir. Örgütsel vatandaşlık davranışını açıklayan bazı modeller çizilmiştir. Örgütselvatandaşlık davranışlarını açıklamak için regresyon analizleri kullanılmıştır. Tükenmişlikboyutlarıyla örgütsel vatandaşlık boyutları arasında düşük düzeyde anlamlı negatif ilişkiler tespitedilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study the relationship between job burnout among teachers and organizational citizenshipbehaviour is examined. Population of this study consists of 1069 elementary school teachersworking in Uşak?s 165 elementary schools and in the sample there are 450 elementary schoolteachers working in 42 elementary schools in Uşak. 367 of the sample sent the survey instrumentback. The survey instrument is used to measure organizational citizenship behaviour, burnout,self-esteem, life satisfaction, organizational justice and demographic features. The relationshipbetween organizational citizenship behavior and job burnout is evaluated by putting lifesatisfaction, self-esteem, organizational justice and similar factors into consideration. Somemodels explaining organizational citizenship behavior have been formed. A series of regressionanalyses are used to explain organizational citizenship behavior. Small negative associations areobserved between burn-out dimensions and citizenship dimensions.