Muhammed B. El-Hasan El-Muini'nin Levamiu'l-Burhan ve Kavatiu'l-Beyan fi Meani'l-Kur'an adlı eserin tahlil ve tahkiki
Critical edition and Study of Muhammed B. El-Hasan El-Muini's Levamiu'l-Burhan ve Kavatiu'l-Beyan fi Meani'l-Kur'an
  1. Tez No: 187497
  2. Yazar: SEFER HASSANOV
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ABDURRAHMAN ÇETİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Dilbilim, Din, Linguistics, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kur'ân, Tefsûr, Tahkûk, el-Mu`ûnû, Me`âni'l-Kur'âniii, Quran, Exegesis, Tafsir, Critical Edition, Maani al-Quraniv
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 665
Özet
ÖZETYazar : Sefer HassanovÜniversite : Uludağ ÜniversitesiAnabilim Dalı : Temel İslam BilimleriBilim Dalı : TefsirTezin Niteliği : Doktora TeziSayfa Sayısı : XIII + 163+ 489Mezuniyet Tarihi : …. /…. / 2006Tez Danışmanı : Prof. Dr. Abdurrahman ÇetinMUHAMMED B. EL-HASAN EL-MU`ÎNÎ'NİN LEVÂMİ`U'L-BURHÂN VEKAVÂTİ`U'L-BEYÂN FÎ ME`ÂNİ'L-KUR'ÂN ADLI ESERİNİN TAHLÎL VETAHKÎKİÇalışma, tahlûl ve tahkûk olmak üzere iki ana bölümden oluşmaktadır.Tahlûl kısmı, bir giriş ve iki kısımdan meydana gelmiştir. Levâmi`u'l-burhân dilağırlıklı bir tefsûr çalışması olduğundan, giriş bölümünde bu tür tefsûr çalışmalarınınortaya çıkışı ve el-Mu`ûnû'nin yaşadığı 6. hicrû asrın sonuna kadarki tarihû seyri elealınmıştır.Birinci bölümde, müellifin yaşadığı asır ve ilmû muhiti, hayatı ve Levâmi`u'l-burhân adlı eserinin ismi, müellife nisbeti, yazmalarının tavsifi ve metin tahkûkindetakip edilen metot gibi konular ortaya konmaya çalışılmıştır.İkinci bölümde eser; kaynakları, tefsûrin rivâyet yönü ile, Kur`ân ilimleri, fıkıh,kelâm, tasavvuf, Arap filolojisi gibi yönlerden tahlûl edilmiş, ayrıca tefsûrin kendisindensonraki eserlere tesiri araştırılmıştır.Tahkûk kısmı üç yazma nüsha karşılaştırmak suretiyle meydana gelmiştir.Tahkûkli metinde, karşılaştırılmış üç nüshanın sayfa sonları rumuzlarla gösterilmiştir.Metinden istifâdeyi kolaylaştırmak için, çalışmanın sonuna âyet, hadis, şahıs isimleri,şiir, emsâl ve muhteva fihristleri ilave edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTYazar : Sefer HassanovÜniversite : Uludağ ÜniversitesiAnabilim Dalı : Temel İslam BilimleriBilim Dalı : TefsirTezin Niteliği : Doktora TeziSayfa Sayısı : XIII + 163+ 489Mezuniyet Tarihi : …. /…. / 2006Tez Danışman(lar)ı : Abdurrahman ÇetinSTUDY AND CRITICAL EDITION OF MUHAMMED B. EL-HASAN EL-MU`ÎNÎ?S?LEVÂMI`U?L-BURHÂN VE KAVÂTI`U?L-BEYÂN FÎ ME`ÂNI?L-KUR?ÂN?This work consists of two main parts: study and critical edition.The study has an introduction and two parts. For that the edited book is mainly aphilological exegesis of the Holy Quran the introduction searchs the appearance of thephilological exegesis and its development up to the end of the 6 th century after Hijrah/12 thcentury A.C.In the first part of the Study the time of the author, the scientific enviorenment, thelife of the author, the book?s name, its belonging to the author, the description of themanuscript copies and the method applied during the critical edition are searched.The second part studies the book from different aspects such as: its references,Kelamic issues, Quranic studies, Islamic jurispridence, Sufism and Arabic philology. It alsotries to show its influence on other exegesis books.The critical edition has been based on the oldest manuscript being comparised withother two manuscript copies. In the edited text the ends of the three manuscript copies havebeen shown by little signs. The original sources of the hadiths and poetical verses have beenshown in the footnotes of the edited text in order to help the reader . In the end of the textindexes of the hadiths, the poetical verses and the people?s names have been attached.