2005 ilköğretim 1. 2. ve 3. sınıflar hayat bilgisi dersi öğretim programına ilişkin öğretmen görüşleri (Uşak ili örneği)
Evaluation of 2005 1. 2. and 3 rd grades elemantary social studies curriculum based on teachers views (the case of Uşak)
- Tez No: 187516
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MEHMET AKSÜT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Hayat Bilgisi, Program, Öğretmen, Yapılandırmacılık, social studies, curriculum, teacher, constructruitisizm
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
ivYÜKSEK L SANS TEZ ÖZET2005 LKÖĞRET M 1., 2. ve3.SINIFLAR HAYAT B LG S DERSÖĞRET M PROGRAMINA L ŞK N ÖĞRETMEN GÖRÜŞLER(UŞAK L ÖRNEĞ )TUĞRUL UĞUREğitim Programları ve Öğretimi Anabilim DalıAfyonkarahisar Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler EnstitüsüEylül 2006Danışman: Yrd. Doç. Dr. Mehmet AKSÜTBu araştırmanın temel amacı; 2005 lköğretim 1., 2. ve 3. Sınıflar HayatBilgisi Dersi Öğretim Programını, programı uygulayan Uşak li lköğretim okullarıöğretmenlerinin görüşlerine göre değerlendirmektir.2005 lköğretim 1., 2. ve 3. Sınıflar Hayat Bilgisi Dersi Öğretim ProgramınınÖğretmen Görüşlerine Göre değerlendirilmeye yönelik , önce 2004 lköğretim 1., 2. ve3. Sınıflar Hayat Bilgisi Dersi Öğretimi Taslak Program ile 2005 lköğretim 1., 2. ve 3.Sınıflar Hayat Bilgisi Dersi Öğretimi Programı incelenmiştir. Önceki 1998 lköğretim1., 2. ve 3. Sınıflar Hayat Bilgisi Dersi Öğretim Programı ile ilgili bilgiler dekarşılaştırılarak, 2005 lköğretim 1, 2 ve 3. Sınıflar Hayat Bilgisi Dersi ÖğretimProgramının genel durumu, beceri ve kazanım, tema, etkinlik, ölçme-değerlendirmeögeleri belirlenmeye çalışılmıştır.Araştırmanın çalışma evrenini oluşturan Uşak li sınırları içinde yer alan tümilköğretim okullarından 2005-2006 öğretim yılında 1., 2. ve 3. sınıfları okutan veprogramı uygulayan 612 öğretmen oluşturmuştur. Geri dönüşü sağlanarakdeğerlendirilen 438 tane anketten elde edilen veriler, bilgisayarda SPSS istatistikprogramı yardımıyla frekans, yüzde, ortalama, t ve f testi teknikleri kullanılarakçözümlenmiştir. Anlamlılık testlerinde α:0.05 düzeyi esas alınmıştır.
Özet (Çeviri)
vABSTRACTEVALUATION OF 2005 1., 2 and 3rd GRADES ELEMANTARY SOCIAL STUDIESCURR CULUM BASED ON TEACHERS V EWS(THE CASE OF UŞAK)TUĞRUL UĞURDepartment of Education CurriculumsAfyonkarahisar Kocatepe Universty, The Institute of Social SciencesSeptember 2006Advisor: Yrd.Doc.Dr. Mehmet AKSUTThe aim of this study is to examine the new curriculum of 1., 2., and 3., gradesof primary social science lessons according to teachers? views working in Uşak.In order to be able to evaluate the programmes of 1.,2., and 3. grades Social ScienceTeaching according to the teachers? views correctly, it was neccessary to compare theprogrammes of 1.,2., and 3. grades Social Science Teaching as they appeared in the2004 draft curriculum and 2005 working curriculum. This provided an insight intoseveral aspects of the social science programme such as overall view of the programme,skills and acquisition, themes, activieties and evalutation and grading of the 2005curriculum and 1998 social sciences programmes.This study was carried out with all 612 teachers who were teaching to 1., 2.,and 3. grade pupils in Uşak in 2005 and 2006. 438 out of 612 questionnaires were usedin the final analysis. The data was analyzed by using SPSS package programme. Thefollowing techniques were used to analyze the data: frequency, percentage, means, t andf tests. In the tests of significance α:0.05 level was used.