Evaluation of the science and technology curriculum at grade levels 4 and 5: A pilot study
İlköğretim fen ve teknoloji müfredatının dördüncü ve beşinci sınıflar bazında değerlendirmesi: Pilot çalışma
- Tez No: 199442
- Danışmanlar: PROF.DR. GİRAY BERBEROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Fen bilgisi eğitimi, müfredat geliştirme, bilişsel gelişim, fenbilgisinde ölçme değerlendirme, Science education, science assessment, curriculum development, cognitive development
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 209
Özet
ÖZİLKÖĞRETİM FEN VE TEKNOLOJİ MÜFREDATININ DÖRDÜNCÜ VEBEŞİNCİ SINIFLAR BAZINDA DEĞERLENDİRMESİ: PİLOT ÇALIŞMAPekiner, GözdeYüksek Lisans, Orta Öğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi BölümüTez Yöneticisi: Prof. Dr. Giray BerberoğluAralık 2006, 190 sayfaBu çalışmanın amacı: (1) yeni ilköğretim fen ve teknoloji dersimüfredatının 4üncü ve 5inci sınıf öğrencilerinin fen bilgisi başarılarına etkisini,bilgi ve kavrama düzeyi düşünme becerileri ve üst düzey düşünme becerileriaçısından etkilerini araştırmak (2) yeni müfredatın, öğrencilerin fen ve teknolojidersine karşı tutumlarına etkisini ve (3) fen ve teknoloji dersi öğretmenlerinin sınıfiçi uygulamalarına etkisini araştırmaktır. Çalışma Ankara ili, Yenimahallebölgesinden çalışmanın amacına uygun olarak seçilmiş 3 tane ilköğretim okulunda,toplam 302 dördüncü ve beşinci sınıf öğrencisine, 2004-2005 yılı bahardöneminde, iki tane yeni ilköğretim fen ve teknoloji müfredatını uygulayan pilotokul, bir tane geleneksel fen bilgisi müfredatını uygulayan ilköğretim okulundagerçekleştirilmiştir.Çalışmada, 4. Sınıf başarı testi, 5. Sınıf başarı testi, fen bilgisi tutum ölçeğive öğretmenin sınıf içi uygulamaları ölçeği kullanılmıştır. Çalışmada kullanılan bumateryaller araştırmacı tarafından geliştirilmiştir.Elde edilen verilerin analizinde çok yönlü varyans analizi(MANOVA) testtekniği kullanılmıştır. Analiz sonuçları, yeni ilköğretim fen ve teknolji dersimüfredatının dördüncü sınıf öğrencilerinin bilgi ve kavrama düzeyi ve üst düzeydüşünme becerileri açısından etkisi olmadığını göstermiştir. Öte yandan, beşincisınıf öğrencilerinin üst düzey düşünme becerilerini arttırmak açısından yenimüfredatın, önceki müfredata göre daha etkili olduğu gözlenmiştir. Bunun yanındasonuçlar, öğrencilerin fen dersine karşı tutumları açısından pilot ve kontrol gruplarıarasında, pilot grup yönünde anlamlı bir fark olduğunu göstermiştir. Ek olarak,öğretmenlerin sınıf içi uygulamalarında pilot ve kontrol gruplar arasında farklılıklarbulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTEVALUATION OF THE SCIENCE AND TECHNOLOGY CURRICULUM ATGRADE LEVELS 4 AND 5: A PILOT STUDYPekiner, GözdeM.S., Department of Secondary Science and Mathematics EducationSupervisor: Prof. Dr. Giray BerberoğluDecember 2006, 190 pagesThe aim of the study is: (1) to investigate effects of new science andtechnology curriculum on 4th and 5th grade students? achievement in terms ofknowledge and understanding levels outcomes and higher order thinking skills, (2)to investigate effects of new science curriculum on the students? attitudes towardsscience and (3) to examine teachers? classroom activities in lessons.The study was conducted in three conveniently selected public elementaryschools throughout Yenimahalle district of Ankara with a total of 302 4th and 5thgrade students in 2004-2005 spring semester, two pilot schools implementing newscience and technology curriculum were assigned to experimental group and oneschool applying the traditional science curriculum was assigned to control group.The researcher developed the measuring tools, Science Achievement Testfor 4 grade, Science Achievement Test for 5th grade, Science Attitude Scale andthTeachers? Classroom Activities Scale.The data were analyzed through multivariate analyses of variance(MANOVA). Results showed that the new science and technology curriculum madeno difference on the fourth grade students? knowledge and understanding leveloutcomes and higher order thinking skills. On the other hand, it was effective on thefifth grade students? higher order thinking skills. The statistical analyses alsoshowed that there were significant differences between the pilot and control groupstudents? attitudes towards science in terms of interest, anxiety, and self-efficacysub-categories in favor of pilot groups. In addition, there were significantdifferences between the classroom activities of the teachers of pilot and controlgroups.