Characterization of envy-free solutions for queuing problems
Sıralama problemlerinde kıskançlığı önleyen çözümlerin karakterizasyonu
  1. Tez No: 187535
  2. Yazar: İBRAHİM BARIŞ ESMEROK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TARIK KARA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Sıralama Problemleri, kıskançlığı önleyen çözümler, Queuing Problems, No-envy
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu çalısmada sıralama problemlerinde kişiler arasında kıskançlığı önleyençöz¨umler üzerinde çalışılmıştır. Bizim çalışmamızda kişi kümeleri sabit tutulmuş ve kişilerin sıralamalar ve transferler üzerinde ki tercihlerini gösterendeğer fonksiyonları transferlerde quasi-linear kabul edilmiştir. Değer fonksiyonlarıtransferlerde quasi-linear varsayıldığı için bir çözümün kıskançlığıönleyen bir çözüm olması onun Pareto en iyi olmasını da yanında getirmektedir.Bu çalışmada dört ya da dörtten daha az kişinin ele alındığıproblemlerde kıskançlığı önleyen çözümler kümesinin boş olmadığı ve buçözümlerin karakterize edilebileceği gösterilmektedir. Ele alınan problemlerinsıralamayı koruma özelliğini sağlaması durumunda ise kıskançlığı önleyençözümlerin karaterizaysonu bu çalışmada önerilen çözüm kavramı sayesindesağlanabilmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study we are working on queuing problems. In our model a solutionto a queuing problem is an ordering of agents and a transfer vector where thesum of the transfers of agents is equal to zero. Hence a queuing problem is adouble, where we have a finite set of agents and a profile of payoff functions ofagents which represent their preferences on their orderings and transfers. Weare assuming that the payoff functions of agents are quasi-linear on transfers.Our main aim is to find envy free solutions for queuing problems. Since payofffunctions of agents are quasi-linear envy freeness implies Pareto efficiency. Forproblems where there are less than five agents, we show that the set of envyfree solutions is not empty and we are able to characterize the envy freesolutions. We conjecture that our results may be extended to general casesimilar to our extension from three person case to four person case. Whenwe assume that a queuing problem satisfies order preservation property weare able to characterize envy free solutions with a solution concept that weintroduce in this study.