Fiscal decentralization and fiscal discipline
Mali yerelleşme ve mali disiplin
  1. Tez No: 187536
  2. Yazar: NİDA ÇAKIR
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. BİLİN NEYAPTI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Mali Yerelleşme, Mali Disiplin, Fiscal Decentralization, Fiscal Disciplineiii
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu tezde, mali usullerin, mali yerelleşme ve merkezileşme, mali disiplinüzerine etkileri teorik bir çerçevede incelenmiştir. Mali yerelleşme vemerkezileşmeyi sırasıyla temsil eden yerel hükümet eniyileme ve merkezi hükümeteniyileme problemlerini içeren bir model kurulmuştur. Karşılaştırmalı statikyapılmış ve ayrıca belirsiz sonuçlar kalibre edilmiştir. Sonuçlara göre, maliyerelleşmede, yerel hükümetlerin sayısı arttıkça mali disiplin artmıştır. Bunailaveten, merkezi hükümetin havuzuna giden oran arttıkça, mali merkezileşmedetoplam transfer miktarı artarken, mali yerelleşmede toplam transfer miktarı oranartışıyla azalmıştır. Benzer şekilde, mali merkezileşmede gelir vergisi oranı toplamtransferler üzerinde pozitif bir etki yaratırken, mali yerelleşmede bu oran toplamtransferler üzerinde negatif bir etki yaratmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTFISCAL DECENTRALIZATION AND FISCAL DISCIPLINEÇakır, NidaMaster of EconomicsSupervisor: Assist. Prof. Bilin NeyaptıSeptember 2006In this thesis, the effects of fiscal procedures, fiscal centralization andfiscal decentralization, on fiscal discipline are analyzed in a theoretical framework.A model of two optimization problems is established: central government?soptimization problem and local government?s optimization problem representing thetwo fiscal procedures; fiscal centralization and fiscal decentralization respectively.Comparative static analysis is performed, and moreover ambiguous results arecalibrated. Our results indicate that in fiscal decentralization fiscal disciplineincreases with the number of localities. Furthermore, the portion that goes to thepool of the central government has a positive effect on the size of redistribution infiscal centralization, but it has a negative effect in fiscal decentralization. Similarly,whereas income tax rate affects the size of redistribution positively in fiscalcentralization, it has a negative effect in fiscal decentralization.