The free trade implications of differential fertility and longevity between countries: A 3x2x2 overlapping-generations general equilibrium analysis
Ticaret yapan ülkelerin doğurganlık ve yaşam uzunlukları arasındaki farklılıkların sonuçları: Bir 3x2x2 çakışan-nesiller genel denge analizi
  1. Tez No: 187537
  2. Yazar: CEMAL EREN ARBATLI
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. SERDAR SAYAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Demografi, Ekonomi, Demography, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Uluslararası ticaretin dinamik dengesi, Ortalama yaşam beklentisi, Doğurganlık, Yaşam süresinde belirsizlik, Çakışan-nesiller genel denge modeli, Heckscher-Ohlin, Dynamic trade, Life expectancy, Fertility, Lifetime uncertainty, Overlapping-generations general equilibrium model, Heckscher-Ohlin
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 202
Özet
ÖZETTİCARET YAPAN ÜLKELERİN DOĞURGANLIK ORANLARI VE YAŞAMUZUNLUKLARI ARASINDAKİ FARKLILIKLARIN SONUÇLARI:BİR 3x2x2 ÇAKIŞAN-NESİLLER GENEL DENGE ANALİZİArbatlı, Cemal Erenİktisat, MasterTez Yöneticisi: Doç. Dr. Serdar SayanTemmuz 2006Bu çalışma, üç-nesil, iki-sektör ve iki-faktörlü, içinde çocuklarının tüketiminiartırma yönünde fedakarlık yapmaya hazır bireyler ve yaşam süresi hakkında belirsizlikbarındıran bir çakışan nesiller modelinin iki farklı versiyonu çerçevesinde, ticaret yapanülkelerin doğurganlık oranları ve yaşam uzunlukları arasındaki farkların bu ülkelerinrefah seviyelerini nasıl etkilediğini incelemektedir. İlk modelde (basit model) bireylerinyaşam süreleri hakkında aşırı iyimser oldukları ve kesinlikle yaşlılık dönemlerinigörecekmiş gibi davrandıkları ve dolayısıyla tasarruf oranlarının sabit kaldığıvarsayılmaktadır. İkinci modelde (doğru önsezi modeli) ise bireylerin yaşlılığageçemeden ölme olasılıklarını kesin olarak bildikleri ve tasarruf oranlarını bu olasılığagöre belirledikleri varsayılmaktadır. Bu çalışmada, her iki model hem kapalı ekonomi,hem de Heckscher-Ohlin tarzı serbest ticaret rejimi altında çözülmektedir. Yaşam süresihakkında belirsizlik yokken elde edilen ve değişen nüfus dinamiklerinin ekonomiyi hangiyönde etkilediğine dair analitik sonuçlar, yaşam süresinde belirsizlik varken elde edilennümerik sonuçlarla desteklenmiştir. Bu sonuçlar, artmakta olan yaşam süresinin vedüşmekte olan doğurganlık oranlarının demografik dönüşümün farklı evrelerindekiülkelerin ekonomik refahı açısından ne gibi sonuçlar doğurabileceğine dair önemliipuçları sağlamaktadır. Çalışmada sadece yaşam süresi farklarının bile iki ülke arasındaticaret olabilmesi için yeterli olduğunu gösterilmektedir. Kapalı ekonomi rejimi altında,eğer ölüm oranları bireylerin tarafından net olarak biliniyorsa, daha uzun yaşam süresinesahip olmanın marjinal getirisi beklenen yaşam süresi arttıkça ve/veya doğurganlıkoranları düştükçe kaybolmaktadır. Bu sonuçlarla uyumlu olarak, demografik dönüşümilerdikçe serbest ticaret, daha yüksek ölüm oranına sahip ülkeyi kapalı ekonomidurumuna kıyasla olumsuz, daha düşük ölüm oranına sahip ülkeyi ise olumlu etkilemeeğilimindedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTTHE FREE TRADE IMPLICATIONS OF DIFFERENTIALFERTILITY AND LONGEVITY BETWEEN COUNTRIES:A 3x2x2 OVERLAPPING-GENERATIONSGENERAL EQUILIBRIUM ANALYSISArbatlı, Cemal ErenM.A. in EconomicsSupervisor: Assoc. Prof. Serdar SayanJuly 2006This study employs two variants of a three-generation, two-sector and two-factoroverlapping-generations model with lifetime uncertainty and altruistic agents toinvestigate the welfare implications of fertility and longevity differentials betweentrading countries. In the first model (the basic model), agents optimistically assume thatthey will survive into old age with certainty and have a constant saving rate. Agents inthe second model (the anticipation model), on the other hand, correctly anticipate themortality rates and adjust their saving rates accordingly. The models are solved bothunder autarky and a Heckscher-Ohlin free trade setting. The analytical results on thedirection of the effects of changing population dynamics under lifetime certainty arecomplemented by numeric results under lifetime uncertainty that provide importantinsights on how increasing longevity and declining fertility rates may affect the welfareprospects of countries that are at different stages of demographic transition. The solutionsreveal that longevity differentials are sufficient to create grounds for trade betweencountries with equal as well as different population sizes. In a closed economy, whenmortality rates are perfectly anticipated, the marginal benefit of higher longevitygradually diminishes as the life expectancy increases and/or the fertility rate decreases.Consistently with this result, as demographic transition proceeds, free trade underlongevity differentials tends to make the low-mortality country better off and the high-mortality country worse off compared to autarky.