Bank lending channel in Turkey
Türkiye'de banka kredi kanalı
  1. Tez No: 187538
  2. Yazar: CİHAN AKTAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KIVILCIM METİN ÖZCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Banka Kredi Kanalı, Türkiye, Bank Lending Channel, Turkey
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu tez, Türk bankacılık datasına dayanarak parasal aktarım mekanizmasında banka kredi kanalınınrolünü analiz etmektedir. lk olarak, banka kredi kanalının teorik çerçevesi ve varlığı için gereklikoşullar ele alınmış, Peek ve Rosengren'in varsayımları ile güçlendirilmiş, Kashyap ve Stein'inçalışmasının ruhuna uygun basit ama açıklayıcı bir teorik model sunulmuştur. kinci olarak, bankakredi kanalının (geleneksel faiz kanalından ayrı olarak) Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası parapolitikasının reel sektör üzerindeki etkilerini açıklayan olası bir aday yapan Türk finansalsisteminin, kurumsal özelliklerine yoğunlaşılmıştır. Üçüncü olarak, banka kredi kanalının çalışıpçalışmadığına dair ekonometrik bir analiz ortaya konmuştur. Ana sonuç, teorik hipotezlere uygunolarak, Türkiye'de, ticari bankaların sermaye yeterlilik rasyosuna bağlı, banka kredi kanalınınçalıştığını gösteren güçlü kanıtların olduğudur.
Özet (Çeviri)
This thesis analyses empirically the role of bank lending in monetary policy transmission on thebasis of Turkish bank level data. First, the research addresses the theoretical framework of thebank lending channel, examines necessary conditions for its existence, and presents a simplified,but still explanatory theoretical model in the spirit of Kashyap and Stein?s work empowered byPeek and Rosengren?s assumptions. Second, attention is paid to the institutional features ofTurkish financial system that make the bank lending channel (apart from traditional interest ratechannel) a plausible candidate to explain the influence of the Turkish Central Bank?s monetarypolicy on real sector. Third, the paper conducts an econometric analysis of whether bank lendingchannel in fact operates in Turkey. The main result suggests that there is a strong evidencesupporting the operation of bank lending channel in Turkey, depending to the capital adequacyof the commercial banks, which is consistent with the bank lending channel hypothesis.