An investigation of the effects of population dynamics on growth and trade in an overlapping-generations general equilibrium model
Nüfus dinamiklerinin büyüme ve ticaret üzerindeki etkilerinin çakışan-nesiller genel denge modellemesi yoluyla incelenmesi
  1. Tez No: 145734
  2. Yazar: MOHAMED MEHDİ JELASSİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERDAR SAYAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Uluslararası ticaretin dinamik dengesi, Nüfus artış hızı: Çakışan-nesiller genel denge modeli, Heckscher-Ohlin modeli. iv, Dynamic trade, Population growth rate, Overlapping-generations gen eral equilibrium model, Heckscher-Ohlin. iii
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
ÖZET NÜFUS DİNAMİKLERİNİN BÜYÜME VE TİCARET ÜZERİNDEKİ ETKİLERİNİN ÇAKIŞAN-NESILLER GENEL DENGE MODELLEMESİ YOLUYLA İNCELENMESİ Mohamed Mehdi Jelassi iktisat, Doktora Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Serdar Sayan Aralık 2004 Bu çalışma, nüfus dinamiklerinin büyüme ve ticaret üzerindeki etkilerini, iki- sektör ve iki-faktörlü bir çakışan-nesiller modelinin çeşitli varsayımlar altında elde edilen analitik çözümlerinden çıkan sonuçlar ışığında incelemektedir. Bu analitik çözümler, işaret ettikleri sonuçların daha somut biçimde kavranabilmesi ve model değişkenlerinin zaman içinde izlediği patikaların da izlenebilmesi amacıyla yapılan sayısal simülasyonlarla tamamlanmıştır. Söz konusu sayısal egzersizler, nüfus artış hızları da dahil olmak üzere farklı başlangıç koşullarına sahip kapalı ekonomi lerin, büyüme performansları ve daha gelişmiş ekonomileri yakalama potansiyel lerinin nasıl farklılaşabileceğine dair çok önemli önseziler sağlamaktadır. Açık ekonomilere ilişkin olarak ise, nüfusları farklı hızlarda artan ekonomilerin birbirleriyle yaptıkları ticaret kalıplarında zaman içinde gözlenecek değişikler, statik Heckscher-Ohlin modelindeki yaklaşıma paralel biçimde nüfus artış oranları dışındaki tüm karakteristikleri aynı olan ekonomiler göz önüne alınarak incelen mektedir. Analizimiz nüfus artış hızlarındaki farklılıkların her ülkedeki göreli mal ve faktör fiyatlarını Heckscher-Ohlin modelinin önerdiğine benzer biçimde farklılaştıracağını ve bu yolla karşılaştırmalı üstünlükler yaratacağını ispatla maktadır. Sonuçlarımız, yaratılan bu karşılaştırmalı üstünlüklerin nüfus artış hızları farklı kaldığı sürece uzun vadede de korunacağı ve ticaretin durağan- dengede de devam edeceğini de göstermektedir. Öte yarıdan, elde edilen model çözümleri ticaretin uzun dönem refah artırıcı etkisinin her iki taraf için geçerli olmayabileceğini de ortaya koymaktadır. Bu ilginç gözleme ilişkin olarak sunduğumuz açıklama, iki ülke arasındaki dinamik ticaret dengesini çakışan- nesiller çerccevesi bağlamında ancak nüfus artışına izin vermeksizin ele alan daha önceki çalışmalardan oluşan literatürü tamamlayıcı niteliktedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AN INVESTIGATION OF THE EFFECTS OF POPULATION DYNAMICS ON GROWTH AND TRADE IN AN OVERLAPPING-GENERATIONS GENERAL EQUILIBRIUM MODEL Mohamed Mehdi Jelassi Ph.D. in Economics Supervisor: Assoc. Prof. Serdar Sayan December 2004 In this study, variants of a two-sector, two-factor overlapping-generations model arc solved under autarky and free trade scenarios to investigate the effects of pop ulation dynamics on growth and trade. Simulation exercises are also performed to develop a deeper understanding of the analytical findings and to visualize the time paths of model variables. These numerical exercises complement analyti cal solutions, providing significant insights into the nature of initial conditions affecting growth and convergence performance of closed economies. Concerning open economies, possible implications of population growth differentials for the patterns of trade flows between economies that are identical except for population growth rates are explored as in the static Heckscher-Ohlin model. Our analysis shows that population growth rate differentials give way to differences in relative commodity and factor prices, creating the basis for comparative advantages in the same way as suggested by the static Heckscher-Ohlin model. We also show that these demographic differences prevent comparative advantages from getting elim inated in the long-run, thereby allowing trade to continue to occur even after the steady state is reached. Our solutions reveal, however, that trade does not neces sarily improve welfare for both parties in the long-run. The explanation we offer for this nicely complements previous studies that obtained similar results using overlapping-generations general equilibrium models within two country set-ups with steady populations.