Türkiye-Avrupa Birliği ilişkilerinde azınlıklar konusu
The subject of minorities In Turkey-European Union relations
  1. Tez No: 187570
  2. Yazar: ÖZGÜR ARAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALAADDİN YALÇINKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği Azınlıklar Azınlık HaklarıTalepler Düzenlemelerv, European Union Minorities Minority RightsDemands Regulationsvi
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Azınlıklar ve azınlık haklarının korunması konusu Yirminci Yüzyıl'da uluslararasıkamuoyunun giderek daha fazla önem verdiği bir konu olmuştur.Avrupa Birliği debu gelişmelerden doğal olarak etkilenmiş, yaptığı düzenlemelerle uluslararasıazınlık rejiminin oluşmasına katkıda bulunduğu gibi, bu konuyu hem Temel HaklarŞartı ile kendi üye ülkelerinin uyması hem de Kopenhag Kriterleri ile adayülkelerin yerine getirmesi gereken bir zorunluluk haline getirmiştir.Avrupa Birliği aday ülkelerden birisi olan Türkiye'den de çeşitli vasıtalarlaazınlıklar konusunda taleplerde bulunmuş, fakat bu taleplerin haklılığı ikna ediciseviyede olmamıştır.Yine de Türkiye, bu taleplerin büyük çoğunluğunu yerinegetirdiğinden, azınlıklar konusu Avrupa Birliği üyeliğine engel olacak konumdançıkmıştır.
Özet (Çeviri)
In Twentieth Century, the subject of minorities and protection of minority rights hasbeen such a topic that international public opinion gave importance in an increasingway.Naturally, European Union has been impressed from these developments andhas not only made assistance for existence of international minority regime, but alsomade this subject an obligation to be obeyed for both its own member countries byBasic Rights Act and candidate countries by Kopenhag Criteria.European Union has claimed some demands from Turkey, which has been one ofcandidate countries, by many ways but the fair of this demands hasn?t beensatisfying.Although, the subject of minorities has been out of situation ofpereventing from European Union membership, because Turkey has done the mostof the necessaries of these demands.