An analysis of the minorities issue in Turkey-European Union relations
Türkiye-Avrupa Birliği ilişkilerinde azınlıklar meselesinin analizi
  1. Tez No: 204986
  2. Yazar: HAKAN ÖVÜNÇ ONGUR
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SEVİLAY KAHRAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Azınlıkların Korunması, Azınlık Hakları, Avrupa Birliği, Türkiye, Devletler Hukuku, Ulusal Politikalar, Protection of Minorities, Minority Rights, European Union, Turkey, InternationalLaw, National Politics
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Avrupa Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
Bu tezin amacı, azınlıklar meselesini Türkiye-Avrupa Birliği ilişkileri çerçevesindeincelemektir. Çalışmada, uluslararası düzeyde, Avrupa düzeyinde ve Türkiye düzeyindeazınlık anlayışları değerlendirilecektir. Tezin ana argümanı, azınlıklar meselesinin Türkiye-Avrupa Birliği ilişkilerinde temel pazarlık konularından birisi olarak değerlendirilmemesigerektiği; bunun nedeninin ise henüz ne uluslararası ne Avrupa ne de Türkiyeperspektiflerinde, bu konu üzerinde hukusal ya da akademik standartların belirlenmişolduğudur. Her üç perspektife ait tarihsel gelişim, hukuksal altyapı ve siyasal etki analizleri,kavramsal analizlerle birlikte, tez içerisinde sunulacaktır. Metin üzerinden yapılmış,tanımlayıcı bir araştırma yöntemi kullanılacaktır. Sonuç bölümünde, azınlıklar meselesiningenel anlamdaki tartışmalı pozisyonunu, Türkiye-Avrupa Birliği üyelik süreci içerisindedeğerlendiren tartışmalar yapılacaktır. Bu yaklaşım, Avrupa Birliği'nin, aday ülkelere siyasimüdahalesi konusunda çekingen bakış açılarının analizine katkıda bulunacağı gibi,Türkiye'nin Azınlıkların Korunması ve azınlık hakları konusundaki gelecek yaklaşımınınbelirlenmesine de yardımcı olacaktır.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to analyze the minorities issue within the Turkey-European Unionrelations. In the study, international, European and Turkish perspectives in minorityunderstanding will be explored, respectively. The main argument will read: ?Minorities issueis a highly politicized matter upon which neither legal nor academic standards are reachedcommonly in international, European or Turkish perspectives; thus, it must not constitute oneof the focal points in Turkey-EU relations?. The analyses of historical development, legalbackground, political influence as well as a conceptual analysis will be followed for all threeperspectives. A textual and descriptive research method will be employed throughout thethesis. The conclusion will be drawn with regards to the controversial position of theminorities issue, overall, and specifically for the membership negotiations between Turkeyand European Union. This road of approach would contribute to the perception of thosereluctant to the political intervention of the European Union towards candidate states, as wellas would help locate Turkey?s future position regarding Protection of Minorities and minorityrights.